Uz hranu počinje priča
RecenzijeEatalian Belgrado - Italija u Beogradu

Eatalian Belgrado – Italija u Beogradu

Na Dorćolu, već više od godinu dana priprema se prava tradicionalna italijanska hrana. Od sendviča, originalnih delikatesa koje možete da kupite do preukusnih antipasti i pasti, posle svakog zalogaja ćete poželeti da zapevate “That’s Amore”.

Od spomenara pa do odraslog doba, kada nas neko pita koja nam je omiljena hrana, najčešče kažemo da je to italijanska. Za sve one koji su iskreni u svojoj ljubavi, Eatalian Belgrado je preselio deo Italije u Beograd sa svojim tradicionalnim receptima i klasičnom italijanskom filozofijom uživanja u hrani.

Za pozitivnu atmosferu i preukusnu ponudu su zaduženi vlasnici koji su se doselili iz Italije i koje možete svaki dan sresti u restoranu (Veoma važno!). Apetit će vam sa vrata otvoriti deo sa delikatesima: od mortadela, salama i pršuta do palete sireva koje možete kombinovati sa fokaćom ili bagetom, ili kupiti na meru. Za sve ljubitelje pripreme italijanske hrane kod kuće, možete kupiti i originalne paste, začine i brašno za pripremu testenine. Limunčelo sami prave od limuna iz Sorenta, kao i maslinova ulja sa papričicama iz Kalabrije ili svežim bosiljkom.

Delikates
Delikates

Na glavnom meniju su predjela, salate, jela od mesa, ručno pravljene paste sa različitim sastojcima i popularna lazanja i deserti, a uz sve to i vina iz 6 italijanskih regija. Mi smo probali hladni tanjir sa suhomesnatim i sirnim narescima: pršuta, salama “Milano”, mortadela, špek iz pokrajine Alto Adiđe, pikantna salama “Ventricina”, sir “Grana Padano”, sir “Montasio”, ovčiji sir “Pecorino” i “Mostarda di Cremona”.

Hladni tanjir
Hladni tanjir

“Mostarda di Cremona” je kulinarski specijalitet severne Italije, a u Kremoni se pravi još od davne 1397. Legenda kaže da se jednog dana nespretnim pokretom jednog mladog kuvarskog pomoćnika dinja greškom otkotrljala pravo u kacu sa medom. Današnja originalna receptura se sastoji od voća, šećera i esencije gorčice pikantnih tonova. Ovaj dodatak se tradicionalno servira uz kuvano meso, dok se od nedavno servira i u kombinaciji sa sirevim.

Torteli
Torteli

Dalje smo uživali u sveže i ručno pravljenim testeninama: tortele punjene rikotom, sirom “Grana Padano” i spanaćem sa vrganjima i špagete “Cacio e Pepe” sa ovčijim sirom “pecorino romano”, biberom, i sirom “grana padano” u  hrskavoj formi.

Da bi nam rastanak lakše pao, za kraj obroka smo izabrali tiramisu posle kojeg više nismo želeli da odemo… Italija u Beogradu, ljubav u tanjiru!

Gospodar Jevremova 47a
011 26 26 294
www.eatalian.rs
Radno vreme od 7h do 22h

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama