Uz hranu počinje priča
SavetiPravi pribor za svaku hranu

Pravi pribor za svaku hranu

U zavisnosti od hrane koja se servira, koristi se i specijalni escajg, koji olakšava sečenje i pravljenje savršenih zalogaja.

  • Izuzetno oštar nož za odrezak se koristi za lako sečenje sočnog mesa. Sečivo glatko prolazi kroz odrezak i ne oštećuje njegovu strukturu.
  • Okrugla klešta za puževe se koriste za čvrste puževe, meso se odvaja od oklopa.
  • Kavijar se jede malom kašikom za kavijar napravljenom od biserne školjke, roga ili slonovače. Metalna kašika može uticati na ukus kavijara.
  • Ukoliko je jastog prvo otvoren, tanka viljuška za jastoga se koristi za odvajanje mesa od ljuske jastoga.
  • Oni koji jedu ribu dobijaju poseban nož za ribu. On ima široku, tupu oštricu, jer se koristi za razdvajanje i guranje ribljeg mesa, a ne za sečenje istog. Ponekad se takođe dobija i viljuška za ribu sa zupcima za uklanjanje ribljih kostiju.
  • Ostrige se obično serviraju otvorene. Gost potom koristi široku, zaobljenu viljušku za ostrige kojom se uklanja brada i iznutrice i odvaja meso mekušaca od ljuske. Ostriga se onda ne jede viljuškom, vec se posrče.

Ukoliko je sto postavljen jednostavnim kompletom pribora za jelo, pribor je moguće postaviti sa finom platnenom salvetom. Salveta se savija tako da formira torbu u koju se pribor za jelo stavlja.

Salveta
Salveta

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama