Uz hranu počinje priča
RecenzijeVino & Fino - gastro retrospektiva

Vino & Fino – gastro retrospektiva

Ekipa časopisa Vino & Fino podelila je sa nama gastro retrospektivu za 2015. godinu.

Pošto oni gastronomiju doživljavaju kao umetnost, a svesni činjenice da je u umetnosti teško, zapravo nemoguće napraviti top, rang i ostale liste kao u nekim drugim oblastima poput sporta ili ekonomije, odlučili su da naprave putovanje unazad kroz 2015. godinu.

“Kao i uvek, na strani smo hrabrih i drugačijih, inovativnih i upornih, svojih i prepoznatljivih, ne birajući ih po zvučnim imenima i prestižnim lokacijama, već isključivo i samo po ličnom doživljaju. Zapravo, biramo ih kao svojevrsne svetionike koji pokazuju pravac, daju nadu i pozivaju na dalja putovanja na više nego nemirnom ovdašnjem ugostiteljskom moru” – kaže Peđa Kresojević iz časopisa Vino & Fino.

Evo liste onih koji su obeležili 2015. godinu.

Dvorište
Dvorište

Dvorište

Retko koji restoran nas je ovako lako i ovako duboko osvojio lepršavim, neformalnim i opuštenim stilom iza koga pak stoji ozbiljna kuhinja i iskrena posvećenost svakom tanjiru. Godine iskustva vlasnika u ugostiteljstvu na Mediteranu utisnute su u odabir namirnica, prezentaciju jela i jednu sasvim ličnu šetnju raskošnim predelima Sredozemlja. U konačnom zbiru to rezultira finim prožimanjem kopna i mora, Zapada i Istoka, tradicionalnog i modernog. Sve to spakovano je u male forme – mezetluke, od kojih dolazi i podnaslov ovog mesta: mezestoran. Iako u samom centru Beograda, u Dvorištu ćete biti sasvim izmešteni iz gradske vreve i buke, negde daleko na obali Krita.

Svetogorska 46
011 32 46 515
www.restorandvoriste.rs

Trač

Trač

Trač
Na terenu na kome mislite da je sve poznatao i uigrano, kada vas neko ovako iznenadi, ostaje samo da se oduševite i prepustite. Prste su ovde bukvalno umešali Italijani iz Monce, iz picerije Mateo Ferrarri, a rezultat je nešto što Srbija još nije videla na temu pice. Tanka, hrskava i ukusna, za šta je zaslužna originalna receptura za testo, donosi još jedan novitet: način konzumacije, Naime, za ovu picu preporučeno je da se „zarola“ i tako jede, prstima naravno. Posebna selekcija originalnih sastojaka daje vrhunski ukus, peć na drva se podrazumeva, dok se same pice serviraju na vrelom kamenu iz jezera Garda i imaju elipsast oblik! I još: Trač ima i respektabilnu ponudu italijanske kuhinje i van dobrih pica.

Mileševska 39
011 344 7000
www.restorantrac.com

OMB Larder & Lounge
OMB Larder & Lounge

OMB Larder & Lounge
Smeli i kreativni u borbi protiv jednog od najtvrđih postulata ugostiteljske Srbije – da je nemoguće imati uspešan hotelski restoran u koji dolazi puno gostiju „sa strane“ – agilni članovi kreativnog tima Radisson-a uspeli su da pokažu suprotno. Pri tom su trasirali jedinstven i poseban put – moderno iščitavajući tradiciju i autentično prezentujući lokalno gastro nasleđe, a primenjujući savremene kulinarske tehnike i hrabro ukrštajući ukuse. Rezultat je uzbudljivo gurmansko putovanje Srbijom, kroz najbolje namirnice koje može da ponudi, od mangulice, preko karakačanske jagnjetine, organskog povrća, autentičnih sireva, birane ribe i jedinstvenih slatkiša i to na mestu koje osvaja i ambijentom i svakim detaljom na tanjiru i u servisu. Istovremeno: izuzetno, iskričavo i inventivno.

Hotel Radisson Blu
Beograd

Square
Square

The Square
Kada o restoranima, i hrani uopšte, pišete mnogo i često, vrlo brzo shvatate kako je i koliko jezik naš ovdašnji oskudan i nedovoljan da opiše sve nijanse i prenese svaki doživljaj. Kada u restoranu doživite savršenu simfoniju ukusa, skladno orkestriranu, pomislite da bi se neke gastro senzacija mogle opisati muzikom…možda. Ili je poezija pravo izražajno sredstvo da prenese čudesno jesenje putovanje degustacionim menijem restorana The Square na kome je svaki detalj doživljaj za sebe, a istovremeno i savršeno smisleno odabran delić opšte kompozicije na tanjiru pred vama i u atmosferi oko vas. Uz perfektnu postavku i servis, doživljaj za pamćenje, za sva čula.

Studentski trg 9
Beograd
011 3333 510
www.thesquare.rs

Sakura
Sakura

Sakura
Moderna i eklektična, autentična i svoja, Sakura je tokom prošle godine učvrstila pozicije na listi najprestižnijih domaćih restorana. Intrigantna i smela šetnja dalekoistočnim kuhinjama nosi atraktivnu reprezentaciju specijaliteta Vijetnama, Tajlanda, Indonezije, Koreje, Japana i Kine, od poznatih do nepoznatih sastojaka i naziva. Sve to, od tanjira i enterijera, do di džeja i impresivnog bara, upakovano baš kako i treba da bude u drugoj deceniji dvadeset prvog veka, na top lokaciji u prestonici.

Karađorđeva 2-4
Beton Hala, Beograd
011 3284 988
www.sakurarestoran.rs

Baštino
Baštino

Baštino
Dosledan u tome da ime bude „opravdano“ tokom cele godine, odnosno da ugođaj bašte, njena opuštenost i širina budu ono po čemu ćete pamtiti ovo mesto, odlučni tim Baština uspeo je da ideju „bašte tokom cele godine“ sprovede u delo. Šarmantno razuđena kaskadna letnja bašta dobila je i svoje zimsko izdanje koje daje jednak doživljaj i tokom hladnih dana. Pokretne zavese i moderan sistem zagrevanja čine doživljaj idiličnim, a ništa od ovoga ne bi imalo svoju „težinu“ da nije jednako privlačnog menija na kome nekoliko noviteta dokazuje kako i koliko se vodi detalja o svakom sastojku od izbora do prezentacije. Vrlo dopadljivo i sasvim posebno iskustvo.

Požeška 83a
Beograd
069 228 30 99
www.bastino.rs

Ebisu
Ebisu

Ebisu
Iako sve prisutniji u raznim oblicima i ponudama, suši je i dalje sinonim za kuhinju Japana, ali je Ebisu i dalje sinonim za kompletan i kompleksan doživljaj japanske i kuhinje i kulture. Birane i autentične namirnice i odličan šef kuhinje formula su uspeha ovog mesta. Pozicija na vrhu hotela Square Nine i pogled na beogradske krovove samo doprinose izuzetnosti restorana koji i suvereno i atraktivno vodi do Japana i nazad, ne prezajući da tu i tamo ukusima ukrsti Evropu i Aziju. Na tlu Japana, Ebisu nam otkriva nove puteve tradicije sa primerenom dozom modernog. Sasvim magično i vrlo autentično.

Studentski trg 9
Beograd
011 3333 575
www.squarenine.rs

Crna ovca
Crna ovca

Crna ovca
Od ideje do imena, od kajmaka i gorgonzole do đanduje i susama, te parova poput bosiljak-limun i kivi-malina – ovo je sladoled koji je osvojio Beograd prošle godine. Posvećenost i eksperiment, razigranost i lucidnost, umešani i uvezani u šarmantnu i široku lepezu ukusa u konačnom zbiru daju sjajne sladoledne ukuse, naravno, tokom cele godine. Dodajte tome dopadljivo izveden dizajn, prepoznatljivo ime i simpatičan prostor u Kralja Petra i imate malu fabriku sjajnih sladoleda savršene strukture i jedinstvenih ukusa.

Kralja Petra 58
063 1709990
www.crnaovca.rs

Pizza bar
Pizza bar

Pizza Bar
Ako nam neko spočita da ovo mesto previše pominjemo, kao kontraragumente imamo bar nekoliko više nego ubedljivih odgovora. Pizza Bar se i tokom ove godine prostorno proširio, na istoj lokaciji, a i dalje se traži mesto više i radnim danima i vikendom – a to je, u ovim vremenima i prilikama, više nego respektabilna činjenica itekako vredna poštovanja. Takođe, ovdašnji meni dva puta godišnje doživljava istinske promene i tako stalno dobija nove dimenzije, uz konstantno držanje visokog kvaliteta. Uz sve pomenuto, usluga i osmeh, prijatan ambijent i uvek dobra atmosfera uprkos, ili baš zahvaljujući, stalnoj gužvi, čine da Pizza Bar bude, jeste i ostaje vaše i naše Happy Place.

Bulevar Mihajla Pupina 165v
Novi Beograd
011 222 54 67
www.pizzabar.rs

Ambar
Ambar

Ambar
Lokacija, ambijent, asortiman, prezentacija… moderno i efektno, dobro upakovano i maštovito započeto preispitivanje nacionalnih kulinarskih dometa na teritoriji Balkana i malo šire. Ambar je u Beton hali i Beton hala je u Ambaru, sve je svedeno i redefinisano i u enterijeru i u ugođaju, a na meniju sve same lokalne perjanice: od specijalne selekcije rakija i kajmak-bara, preko pastrmajlije do ćevapčića, pečenja i tufahija. Zanimljivo kao iskorak kome bismo dodali prstohvat smelosti i još nekoliko kapi lucidnosti da upotpune ugođaj. Savršeno za strane goste.

Karađorđeva 2-4
Beton Hala, Beograd
011 328 66 37

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama