Uz hranu počinje priča
RecenzijeIKEA biljne ćuftice kojima ni ljubitelji mesa neće odoleti

IKEA biljne ćuftice kojima ni ljubitelji mesa neće odoleti

Novi specijalitet iz IKEA kulinarskog asortimana: biljne ćuftice koje predstavljaju održiviji način ishrane za sve koji ne žele da se odreknu uživanja u ukusu mesa.

U ponudi IKEA Bistro restorana u Beogradu, od avgusta će na meniju biti biljne ćuftice, koje ukusom i teksturom odaju gotovo istovetan ukus ćuftica od pravog mesa. Ovaj novitet iz IKEA gastronomske ponude predstavlja održiviji način ishrane za sve ljubitelje mesa, a nastao je kao želja kompanije IKEA da motiviše ljude na održive izbore, bez odricanja od ličnog zadovoljstva.

Ideju za novo jelo, IKEA eksperti su dobili na osnovu analize ekološkog otiska: prilikom pripreme biljnih ćufti značajno se umanjuje emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Tačnije, na putu od sirovih sastojaka do ukusnog zalogaja biljnih ćuftica, emituje se samo 4% ukupne količine gasova koji se, pripremanjem klasičnih IKEA ćufti od mesa, otpuštaju u atmosferu. Ovo je još jedan korak koji je IKEA napravila u smeru ostvarivanja svoje strategije da do 2030. godine postane „klimatski pozitivna“.

Ikea biljne ćuftice se prave od proteina žutog graška, ovasa, krompira, luka i jabuke

Na ovaj način, IKEA ponuda svinjskih, goveđih, vegeterijanskih, te pilećih i ćufti od lososa dopunjena je novim specijalitetom na bazi biljne zamene za meso. Priprema se od proteina žutog graška, ovasa, krompira, luka i jabuke, a u IKEA Restoranu serviraće se na tradicionalan način – uz pire krompir, grašak, džem od nordijskih bobica i krem sos, po istoj ceni kao i mesne ćufte.

Posetioci će moći će da kupe i vrećicu smrznutih biljnih ćufti u Dućanu švedske hrane, namenjenih za pripremu kod kuće. S obzirom da ne uključuje sastojke životinjskog porekla, ovo bi mogao postati novi omiljen obrok svim poklonicima zdrave ishrane, uključujući i one kojima se ne odriče mesa, ali i fleksiterijance i vegetarijance.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama