Knjiga: Mrvice o hrani – Branka Sacher

889
views
Mrvice
Mrvice

Alis Marić, autorka najposećenijeg regionalnog bloga i facebook stranice koji se bave literaturom “Čitaj knjigu” podelila je sa nama recenziju knjige “Mrvice o Hrani” hrvatske spisateljice Branke Sacher. U pitanju je, prema njenim rečima “urnebesno dobra knjiga o hrani u kojoj nema čega nema”.

Mrvice o hrani su jedna od najzabavnijih knjiga o hrani koje sam ikada držala u ruci. Najmanje ćete u njoj naći kuharskih recepata, iako oni koji su predstavljeni u knjizi su vrlo korisni i upotrebljivi. Tako ćete dobiti ideju kako pripremiti Holandski umak, bijelu juhu od kikirikija, Creme du Barry, Imam bayildi, žličnjake od bakalara…..

Knjiga je svojevrsna kolekcija aforizama i misli poznatih ličnosti o hrani, gastronomiji, uživanju u hrani; povijesnih pričica vezanih za kuhanje, poznate restorane i tvrtke koje proizvode hranu; pojašnjava razne kulinarske pojmove i izraze i još puno toga vezano za hranu. Nešto kao service a la francaise: pladnjevi i pladnjevi zalogajčića – ljutih, slanih, slatko-kiselih, duhovitih i dobrim dijelom žestoko začinjenih. Svaka ozbiljna tema okružena je neozbiljnim, nevjerojatnim a često i apsurdnim crticama o hrani.

Mrvice o hrani
Mrvice o hrani

Između ostalog ćete saznati: Koji je bio jelovnik posljednje večere na Titanicu, da se jedna vrsta krumpira zove banana, a jedna vrsta rajčica ananas. Da stari Kinezi od svih štapića za jelo najviše cijene srebrne. Saznat ćete koliko puta na dan jedu hobiti, što je to ‘hladna patka’, koliko u svakom plodu kave ima zrna i koje je najblesavije ime hrvatskoga jela. Sigurno će vam biti zabavno saznati što se jelo na svečanoj večeri prilikom dodjele prve Nobelove nagradi i što Francuzi misle kada nekom kažu da ‘ima srce artičoke’? U knjizi ćete naći što su astronauti jeli u svemiru, da cvjetača potiče s Kipra, da portugalci jedu bakalar s kestenima, da se konzumiranje šljunka zove litofagija, da cijenu espressa u Italiji određuje vlada, a da pravilno izrađeno lisnato tijesto ima 3.645 listića!

To su tek neke od mrvica o hrani koje nam je Branka Sacher pripremila! A ima ih na stotine. Branka Sacher ne nabraja samo. Ona komentira, provocira, spaja nespojivo – ozbiljne teme i besmislice, goruća gastronomsko-politička pitanja i prehrambene ludosti. Obračunava se s mitovima, šali se i ruga, postavlja stotine pitanja, ali samo na neka od njih daje odgovore. Ostalo prepušta čitatelju.

Preporuka: ovu knjigu jednostavno svatko tko voli hranu, kuhanje i posjećivanje restorana mora imati u svojoj biblioteci. Knjiga se ne čita u kontinuitetu već se u nju stalno zaviruje i uživa.

“Bio je u pravu George Bernard Shaw – nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani”

(Izdavač: Fraktura)

O autorici: Branka Sacher diplomirala je povijest umjetnosti i muzeologiju, prije toga završila je Školu primijenjene umjetnosti, a za kuharsko obrazovanje odlučila se na dan kad je stekla diplomu Filozofskog fakulteta. Školovala se u Zagrebu i Parizu, kao prva (i vjerojatno jedina Hrvatica) na akademiji Le Cordon Bleu. Poslije se specijalizirala za vegetarijansku kuhinju i kuhala u jednom malom restoranu u Zagrebu. Potječe iz gostioničarske obitelji. Njezini pradjed i prabaka, Ivan Hitrec i njegova žena Lavinia (rođena Peres) doseljenica iz Italije, držali su u prvoj polovici dvadesetog stoljeća gostionicu na Britanskom trgu u Zagrebu. Branka Sacher autorica je knjige “Muka po mileniju”, male knjige o dočeku milenijske nove godine, te dviju vegetarijanskih kuharica: “Stol za dvoje” i prve hrvatske vegetarijanske kuharice samo za muškarce, za sada još neobjavljene, u iščekivanju nakladnika Udruživanje dviju toliko različitih struka prirodno ju je usmjerilo prema proučavanju povijesti hrane. O toj, kod nas još gotovo nepoznatoj temi, u posljednjih su petnaestak godina napisane stotine knjiga, a dobar dio njih treba što prije pročitati.

Tekst: Alis Marić, vlasnica sajta i facebook stranice Čitaj knjigu