Uz hranu počinje priča
RecenzijeNorth meets South - spoj balkanskih i skandinavskih ukusa

North meets South – spoj balkanskih i skandinavskih ukusa

North meets South je specifičan projekat srpskog šefa Nenada Jovanovića koji je prvi put realizovan krajem februara u restoranu Faust, u Beogradu.

Šef Nenad Jovanović koji je poslednjih nekoliko godina radio u restoranu Geranium u Kopenhagenu je u Beogradu predstaviti poseban meni “North meets South” inspirisan balkanskim i skandinavskim ukusima predstavljenim na moderan način.

U projektu “North meets South” su učestvovali i kuvari i somelije iz danskog restorana Geranuim, koji je jedan od najcenjenijih restorana u Evropi, a koji od skoro poseduje tri Michelin zvezdice.

Geranium tim
Tim

U društvu domaćina i kreatora ovog hedonističkog koncepta, šefa Nenada Jovanovića meni su kreirali kuvari Thanos Feskos (Grčka) koji u Geranium restoranu radi na poziciji zamenika glavnog šefa kuhinje,  Anders Erlandsson (Švedska) koji je u restoranu Geranium zadužen za sekciju toplih jela, uz podršku somelijea Helle Hasting (Norveška) koja je u Geraniumu jedna od somelijea i član norveškog tima somelijea.

Ekler sa dimljenim sirom, ajvarom i čvarcima
Ekler sa dimljenim sirom, ajvarom i čvarcima

Nenad je sam projekat počeo da planira pre 6 meseci. “U početku osmišljavanja događaja nismo planirali da bude 17 gangova ali obzirom da je dobrih ideja bilo dosta nismo mogli a da ih ne sprovedemo u delo.” Prema njegovim rečima, sam događaj je bio veoma zahtevan od potrage za namirnicama, tanjirima i čašama, vinima i kafom. A  posebno za ovu priliku napravljene su i kecelje koje je osmislila mlada i talentovana dizajnerka Milica Vukadinović.

Gosti su imali priliku da se upoznaju sa modernim načinom pripreme i kuvanja srpskih proizvoda, koji su bili oplemenjeni ukusima iz Skandinavije. Jelovnik je bio sačinjen od pretežno domaćih namirnica, uz dodatak pojedinih skandinavskih proizvoda kao što su srce losa, riba, breza, bobičasto voće… Šef Nenad Jovanović je želeo da gostima predstavi namirnice iz Skandinavije i tehnike u pripremi, spajanjem sa lokalnim proizvodima kao što su ajvar, čvarci, jagnjetina…

Dimljeno i usoljeno srce losa
Dimljeno i usoljeno srce losa

Samo neka od interesantnih jela poslužena na događaju su bila ekler sa dimljenim sirom,ajvarom i čvarcima, grčka salata u zaleđenom obliku (Feskos Thanos je napravio tečnost sa ukusom grčke salate, sa dodatkom fete i svežeg origana), smuđ koji je serviran sa kramelizovanim lukom a preko njega je rendano dimljeno i sušeno srce losa koje je za ovu priliku Anders doneo iz Švedske (Andersov otac je lovac i upravo je on ustrelio losa). Jedan od deserata je bio i sladoled od braon putera sa aromom breze, jabukama i aromom bora.

Sladoled
Sladoled
Desert - karamel i čokolada
Desert – karamel i čokolada

Posle kratkog odmora u Beogradu, Nenad će nastaviti svoju karijeru u Aziji gde će, nadamo se, dobiti novu inspiraciju za buduće projekte u Beogradu.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama