Podrum novi – vinska & gastro priča

718
views
Podrum novi
Podrum novi

Podrum je nova gastro lokacija otvorena na Novom Beogradu, u podnožju novog stambenog kompleksa u Bulevaru Mihajla Pupina, između ulica Goce Delčeva i Džona Kenedija.

Prostran enetrijer zaista ostavlja vrlo prijatan utisak u kombinaciji prirodnih materijala (cigla, drvo…), uz veliki šank i posebno izdvojenu prodavnicu vina. Pripadajuća bašta sa nekoliko stabala starih maslina priča je za sebe, a zapravo čitav lokal tako koncipiran da se jednako prijatno osećate i ako ste svratili na kafu i kolač i ako ste pasioniran ljubitelj vina.

Tome doprinosi i meni koji je je fina varijacija na nekoliko tema: od doručka i salata zgodnih za pauzu na poslu, preko zanimljivih “dasaka” uz času vina, pasta i rižota do ozbiljnog mesnog dela menija, uz kratak pogled na more (tuna stek i krak hobotnice). Novu dimenziju kuhinje na koju posebno skrećemo pažnju donosi “Perin vinski meni” sa koga smo od hladnih startera probali maštovit mus od kozjeg sira na kremblu od čvaraka koji daje efektan osvrt na nacionalnu tradiciju. Hladan losos sa votkom i soja sosom koji je sledeći stigao uz hlepčiće sa sipinim mastilom, bio je i načinom serviranja i aromom i smeo i atraktivan iskorak ka modernim gastro tendencijama.

Iz toplog dela probali smo odličnu “vinsku kobaju” serviranu na dasci, sa tri vrste senfa, a na ovom delu menija su još i teleći obrazi sa palentom, svinjski file u kori od kulena i tikvica, kao i rižoto sa tartufima i mini batakom. U mesnom delu su ćevapčići sa kajmakom u tiganju, T-bone, rebra i nezaobilazni burger, dok slatki deo nagoveštava još jedan od pravaca novog Podruma. Intenzivan čokoladni tart sa musom od bele čokolade i fino poigravanje teksturama kroz kolač sa pistaćima bili su sjajna završnica.

Karta vina je očekivano impresivna šetnja kako lokalnim sortama, tako i raznim svetskim meridijanima. U pomenutom wine shop su maloprodajne (a ne restoranske) cene vina, a poseban novitet je mogućnost otvaranja pre-paid kartice kojom možete kupovati vina u prodavnici, ali i probati vina u količinama “za probu”, na polovinu i celu čašu. Jednom rečju, Podrum novi na Novom Beogradu donosi zaista puno sasvim novih iskustava, u svakom pogledu…

Bulevar Mihajla Pupina 16b
011 77 02 903
Radno vreme: 08-24h

Tekst: Peđa Kresojević, časopis Vino & Fino