Stari zanati – beogradski ratluk porodice Bosiljčić

3813
views
Bombondžija Bosiljčić
Bombondžija Bosiljčić

Tri generacije porodice Bosiljčić u maloj radnji i radionici u ulici Gavrila Principa prave ratluk i bombone koje se pamte već 85 godina.

Radnja porodice Bosiljčić je osnovana 1936. godine, a receptura za ratluk se od samog osnivanja nije menjala, ali su uvođene nove kombinacije po ukusu novih generacija. Pored ratluka, u maloj radnji ste okruženi domaćim karamelama, prominclama, liciderskim srcima, lizalicama, svilenim i žele bombonama.

 Bosiljčić bombone
Bosiljčić bombone

Prvo pominjanje ratluka u istoriji se vezuje za kasniji 18 vek. i to za Tursku i Iran, a u prevodu naziv ratluka se odnosi na “zalogaj”, dok na na arapskom ime znači “zadovoljstvo za grlo” i uglavnom se služi uz kafu.

Ratluk od pistaća i lešnika
Ratluk od pistaća i lešnika

Prema rečima majstora bombondžije Bosiljčić, ratluk se prvo dugo kuva, od pet do šest sati. Pravi se od šećera, vode, kukuruznog skroba i limunske kiseline. Posle kuvanja, ratluk se izliva u katarke, dodaju se ukusi i sastojci, ostavlja da se ohladi a sledeći dan seče i prodaje. Prvi i osnovni ukusi ratluka koji su se u radnji pravili su od ruže, vanile i bergamota (divlje pomorandže), a danas prave preko 15 različitih ukusa, sa medom, pistaćima, lešnikom, kokosom…

Ovaj stari zanat veoma lako možemo sačuvati, tako što ćemo za poklon ili za svoju dušu krenuti u Gavrila Principa po zalogaj zadovoljstva.

Adresa: Gavrila Principa 14, Beograd