Uz hranu počinje priča
DogađajiFestival sireva Balkana 6. i 7. novembra u Domu omladine Beograda

Festival sireva Balkana 6. i 7. novembra u Domu omladine Beograda

U Domu omladine Beograda, partnera manifestacije, će ovog vikenda biti održan 12. Festival sireva Balkana „Balkan Cheese Festival“.

Posetioci će na izložbi moći da vide retke i neobične vrste više od stotinu sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Grčke.

Grčka je zemlja počasni gost ovog festivala. Sirevi i delikatesi iz ove zemlje biće izloženi pod pokroviteljstvom ambasade Republike Grčke u Beogradu, čiji će zvaničnici svečano otvoriti festival na ceremoniji u subotu, 6. novembra u 11 časova. Neposredno po svečanosti otvaranja, guverner regije Epir – iz koje će na događaju svoje proizvode izložiti 15 izlagača – će održati predavanje pod nazivom: Epir u Beogradu!

Posebno mesto zauzeće sirevi iz srpskog srednjevekovnog manastira Draginac sa istoka Kosova i Metohije, kao i sirevi koje prave nastavnici i učenici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota i  Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog.

Radno vreme „Balkan Cheese Festivala“ biće od 10 do 20 časova u subotu i nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara.

Svečana dodela nagrada za najbolje sireve po glasovima publike, najlepši štand i najlepši tanjir sireva biće održana u nedelju, 7. novembra u 19 časova.

Na događaju će biti u potpunosti primenjene važeće protiv-epidemijske mere: obaveza nošenja zaštitnih maski na licu, odstojanje odnosno fizička distanca i ograničen broj posetilaca u skladu sa uredbama vlade Srbije. Dodatno, na ulazu će biti postavljeni pult za dezinfekciju i pametna kapija sa senzorima za merenje temperature tela i broja posetilaca.

Facebook stranica događaja 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama