Palačinke – evropske ili američke?

1775
views
Palačinke
Palačinke

Palačinke ( Crêpes) su rasprostranjene u Francuskoj, Belgiji, Kanadi i mnogim delovima Evrope i Severne Afrike. Služe se sa raznim nadevima, od onih najjednostavnijih sa šećerom do flambiranih “crepe Suzette”.

Zajednički sastojci svim vrstama palačinki su brašno, jaja, mleko, puter/ulje i prstohvat soli. U američkim kolonijama, pravljene su sa heljdinim ili kukuruzni brašnom. Američke palačinke su uglavnom debljine oko 1 cm i jedu se za doručak uz dodatak meda ili javorovog sirupa.

Recept za “Crêpe” palačinke

Sastojci: 2 jaja, 2dl mleka, 500gr brašna, 2 vanil šećera, kisela voda do željene gustine, rakijska čašica ulja.

Priprema: U posudi umutiti jaja zajedno sa šećerom, mlekom, kiselom vodom i uljem. Dodavati lagano brašno i prstohvat soli i mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Na zagrejanom i nauljenom tiganju sipati smesu i peći palačinke sa obe strane. Dodavati ulje na tiganj prema potrebi.

Palačinke
Palačinke

Recept za američke palačinke

Sastojci: 200 g brašna, 50 g kukuruznog griza, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 3 velike kašike šećera, 200 ml mleka, 3 jaja, malo limunovog soka (1-2 kašike), ulje

Priprema: U posudi umutiti jaja zajedno sa šećerom, mlekom i limunovim sokom. U posebnoj posudi umešati oba brašna sa praškom za pecivo i vrlo malo soli. Sjediniti tečne i suve sastojke i mešati dok se ne dobije ujednačena masa. Ostaviti pokriveno oko 15 minuta. Na zagrejanom i nauljenom tiganju sipati smesu i peći palačinke sa obe strane. Dodavati ulje na tiganj prema potrebi.

Američke palačinke
Američke palačinke