Prolećne rolnice

1163
views
Prolećne rolnice
Prolećne rolnice

Prolećne rolnice potiču iz istočnoazijske kuhinje, gde se tradicionalno spremaju za kinesku Novu godinu – takođe poznatu  i kao festival proleća. Prolećne rolnice su dobar način da se započne obrok i jednostavne su za pripremu.

Tradicionalno, prolećne rolnice se prže u ulju pre serviranja. Najizazovniji deo pripreme je tehnika uvijanja rolnice, koja se uz malo vežbe može lako savladati.

Kombinacije za punjenje rolnica su bez granica – od kupusa do korijandera,  može da se koristi veliki broj različitih sastojaka. Sve dok fil nije previše vlažan, nema razloga da se ne eksperimentiše sa različitim nadevima i ukusima. Važno je i dobro odmeriti količinu punjenja, jer prepunjene rolnice mogu pući tokom prženja. Prolećne rolnice se služe sa različitim sosovima od slatkog do čili sosa.

Način pripreme:

  1. Zagrejte fritezu/ulje na 180 ° C
  2. Kore za zavijanje rolnica mogu biti kružne ili kvadratne. Ako je u pitanju kvadrat, postavite koru sa jednim špicem usmerenim prema sebi, tako da dobijete dijamantski oblik. Ako ne koristite kore odmah, trebalo bi da ih pokrijete vlažnom krpom da bi sprečili njihovo isušivanje.
  3. Blago premažite koru umućenim jajetom. Sipajte odabrano punjenje na donji deo kore. Širina kore za prolećnu rolnicu može da varira, ali je obično oko 13cm. Najčešće se sipa 1 kašika punjenja po rolnici.
  4. Savijte donji ugao kore preko punjenja tako da prekrije smesu. Dalje, savijte ka unutra dva bočna ugla vertikalno od punjenja, a onda čvrsto urolajte koru do vrha. Važno je da nema viška vazduha u rolnici, kako ulje ne bi ušlo u toku prženja. Ušuškajte krajeve!
  5. Prolećne rolnice se mogu čuvati u frižideru pokrivene vlažnom krpom, i pržiti u dubokoj masnoći odmah ili zamrznuti za kasniju upotrebu.
  6. Pažljivo ispržite po nekoliko rolnica u zagrejanoj fritezi, 2-3 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
  7. Uklonite rolnice kutlačom sa prorezima, i ostavite na kuhinjskom ubrusu da puste višak masnoće.
  8. Servirati odmah uz sos po izboru.

Savet: Prolećne rolnice možete pripremati i u rerni na 200 ° C, oko 20 – 25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Pre pečenja, rolnice treba premazati jajetom kako bi bile hrskave.

Recept za prolećne rolnice