Recept za čokoladni tart

1855
views
Čokoladni tart
Čokoladni tart

Čokoladni tart je veoma jednostavan recept koji utoljava “glad” za slatkim.

U ovaj recept za čokoladni tart ide pola kilograma čokolade, ako vam se učini da je to mnogo, dobro je znati malo više o čokoladi kako bi savest bila mirna. U čokoladi se krije više od 400 hemijskih spojeva, među kojima su i psihoaktivne supstance – kofein, teofilin, serotonin, triptofan i anandamid. Na određeni način čokolada podstiče i stvaranje i aktivnost feniletilamina – ljubavne hemikalije. Ta supstanca se normalno stvara u mozgu, posebno kod zaljubljenih i pretvara u dopamin u centrima „zadovoljstva”. Tako jednostavno dolazimo do računice da je čokolada jednako ljubav.

Recept za čokoladni tart

Sastojci:

 • 500 gr čokolade za kuvanje
 • 225 gr putera
 • 120 ml vode
 • 120 gr šećera
 • 2 gr soli
 • 6 jaja

Priprema:

 1. Rastopiti šećer i so u mlakoj vodi.
 2. Čokoladu otopiti na pari, u još toplu čokoladu dodavati kocku po kocku putera dok se ne sjedini i mutiti mikserom na najjačoj brzini.
 3. Potom dodavati jedno po jedno celo jaje i dalje mutiti. Kada se iskoriste sva jaja u smesu se dodaje mlaka voda u kojoj su rastopljeni šećer i so.
 4. Pleh za tart premazati puterom, i staviti u drugi dublji pleh. U dublji pleh sipati vode do polovine pleha u kojem će se peći tart. U pleh za tart sipati masu.
 5. Tart peći 45 minuta na temperaturi od 150 stepeni.
 6. Ohladiti preko noći, kada se tart stegne pre serviranja uroniti kratko pleh u vrelu vodu i tart izvrnuti na tanjir ili seći komade iz same posude.
 7. Preliv od voća se odlično slaže sa čokoladnim tartom, pošto kiselina iz voća lepo ide uz čokoladu.