Uz hranu počinje priča
ReceptiRecept za čokoladni tart

Recept za čokoladni tart

Čokoladni tart je veoma jednostavan recept koji utoljava “glad” za slatkim.

U ovaj recept za čokoladni tart ide pola kilograma čokolade, ako vam se učini da je to mnogo, dobro je znati malo više o čokoladi kako bi savest bila mirna. U čokoladi se krije više od 400 hemijskih spojeva, među kojima su i psihoaktivne supstance – kofein, teofilin, serotonin, triptofan i anandamid. Na određeni način čokolada podstiče i stvaranje i aktivnost feniletilamina – ljubavne hemikalije. Ta supstanca se normalno stvara u mozgu, posebno kod zaljubljenih i pretvara u dopamin u centrima „zadovoljstva”. Tako jednostavno dolazimo do računice da je čokolada jednako ljubav.

Recept za čokoladni tart

Sastojci:

 • 500 gr čokolade za kuvanje
 • 225 gr putera
 • 120 ml vode
 • 120 gr šećera
 • 2 gr soli
 • 6 jaja

Priprema:

 1. Rastopiti šećer i so u mlakoj vodi.
 2. Čokoladu otopiti na pari, u još toplu čokoladu dodavati kocku po kocku putera dok se ne sjedini i mutiti mikserom na najjačoj brzini.
 3. Potom dodavati jedno po jedno celo jaje i dalje mutiti. Kada se iskoriste sva jaja u smesu se dodaje mlaka voda u kojoj su rastopljeni šećer i so.
 4. Pleh za tart premazati puterom, i staviti u drugi dublji pleh. U dublji pleh sipati vode do polovine pleha u kojem će se peći tart. U pleh za tart sipati masu.
 5. Tart peći 45 minuta na temperaturi od 150 stepeni.
 6. Ohladiti preko noći, kada se tart stegne pre serviranja uroniti kratko pleh u vrelu vodu i tart izvrnuti na tanjir ili seći komade iz same posude.
 7. Preliv od voća se odlično slaže sa čokoladnim tartom, pošto kiselina iz voća lepo ide uz čokoladu.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama