Recept za mus od jagoda

1388
views
Mus od jagoda
Mus od jagoda

Princip za pripremu musa je uvek isti: vrlo fino pasirani sastojci se mešaju sa ulupanom slatkom pavlakom, želatinom i snegom od belanaca, a zatim hlade. Mus dobija svoju nežnu konzistenciju od vazdušnih mehurića koji se vezuju u slatku pavlaku ili belanca dok se mute.

Recept za mus od jagode

Sastojci: 3 jaja, ½ limuna, 100 gr šećera, 50 g šecera u prahu, 3 lista želatina, 200 gr slatke pavlake, 200 gr jagoda, prstohvat soli, ½ dl likera Grand Marnier

Priprema: operite jagode i dobro ih ispasirajte sa sokom od limuna i šećerom u prahu. Odvojite žumanca od belanaca, žumanca mutite sa šećerom na pari sve dok ne postanu mekana i gusta, ali ne čvrsta. Želatin razmekšajte u hladnoj vodi, pa ga rastopite u Grand Marnier likeru na laganoj vatri. Pažljivo ulijte sve u smesu od jaja, ostavite da se malo ohladi i umešajte u pire od jagoda. Ulupajte slatku pavlaku sve dok ne postane mekana i dok se ne zgusne, mutite belanca u koja ste dodali prstohvat soli sve dok ne postanu vazdušasta i umešajte ih u mus. Sipajte u činiju, prekrijte providnom folijom i hladite najmanje tri sata. Dekorišite pre služenja.