Kulinarske emisije goje

476
views
Jamie Oliver
Jamie Oliver

Ukoliko vam je gledanje kulinarskih emisija omiljeni hobi i navijanje za omiljene TV kuvare svakodnevna zanimacija, imamo loše vesti…

Prema novoj studiji sa Univerziteta Cornell, oni koji inspiraciju za svoje recepte nalaze u TV emisijama i pripremaju  svoje obroke od nule imaju skoro 6 kg više od onih koji to ne čine.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Appetite, naučnici su anketirali 501 nasumično izabranih žena između 20-35 godina kako bi procenili njihove svakodnevne kulinarske navike. Osobe koje su inspiraciju i recept za pripremu obroka dobijale kroz kulinarske emisije su u proseku imale 5 kilograma više od onih koje su gledali kulinarske emisije – ali su recepte nalazile na drugi način – na internetu ili od drugih ljudi.

Jedno od mogućih objašnjenja je da, način na koji se prikazuje hrana u kulinarskim emisijama, podstiče na pripremu iako i količine i namirnice prevazilaze preporučene nutritivne vrednosti.

Treba imati na umu da su podaci dobijeni u Americi, tako da bi rezultati možda bili drugačiji da se studija radila na nekom drugom tržištu. Ipak, lekcija je da svi koji uživaju gledajući kulinarske emisije prepoznaju njihov uticaj na apetit i način pripreme, pa da u skladu sa tim nauče da izmene recepte.