Recept za punjene cvetove tikvica s pršutom i mocarelom

1262
views
Recept za punjene cvetove tikvica
Recept za punjene cvetove tikvica

Italijanska i španska kultura je donela recept za punjene cvetove tikvica, koji su savršeno predjelo ili glavno jelo.

Mnoge kulture su od davnina koristile cveće u pripremi svojih tradicionalnih jela, u orijentalnim jelima se često korise pupoljci ljiljana, dok su stari Rimljani koristili slez, ruže i ljubičice.

Recept za punjene cvetove tikvica s pršutom/ili patlidžanom i mocarelom

Sastojci za 4 osobe

Potrebno: 8 svežih cvetova tikvica, 4 tanke šnite pršute ili plavog patlidžana, 1 pakovanje mocarele (najbolja je mocarela za picu), 1 pivo (veoma hladno, skoro zamrznuto), 1 čaša mineralne vode, 200 g brašna, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 kašičica soli, suncokretovo ulje za prženje

Priprema: Očistiti cvetove pažlivo, pazeći da se ne oštete. Odstraniti tučak i stabljiku. Tanko iseći kriške pršute ili patlidžana i obmotati ih oko kockica mocarele i staviti unutar cvetova.

Punjenje cvetova
Punjenje cvetova

Pomešati brašno i hladno pivo dok se ne dobije glatka i elastična smesa, dodati kiselu vodu i jednu kašičicu maslinovog ulja i soli. Dodati nekoliko kockica leda kako bi smesa bila hrskavija, ukoliko pivo nije veoma hladno.

Umakanje cvetova u smesu
Umakanje cvetova u smesu
Prženje cvetova
Prženje cvetova

U dubokoj posudi zagrejati ulje za prženje na 180°C i u ulje umakati cvetove, koji su prethodno umočeni u smesu za prženje. Pržiti ih nekoliko minuta sa svih strana, ocediti i začiniti solju i biberom.
Služiti kao predjelo uz pesto sos.

 

Šef Andrea Consoli