Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiMorski ježevi - ne u moru, u tanjiru!

Morski ježevi – ne u moru, u tanjiru!

Morski ježevi su stanovnici mora, prekriveni su bodljama i česti su učesnici morskih avantura. Ali ovo je priča o morskim ježevima koji se serviraju na tanjiru.

Morski ježevi mogu varirati i u veličini i u boji. U restoranima se najčešće služe tamno ljubičasti morski ježevi koji se uzgajaju u Pacifiku i norveškim morima – veličine teniske loptice.

Iako u našim krajevima nisu uobičajen delikates, njihova tradicija u evropskoj kuhinji seže duboko u prošlost, čak do grčke mitologije u kojoj su se bogovi gostili ovim plodovima mora. Najčešće se može naći u kuhinji priobalnih zemalja, kao što su severna Norveška i južna Španija.  Morski ježevi su cenjeni delikates i u japanskoj kuhinji, gde su poznati kao ‘uni’, i često se koriste u pripremi sušija.

Morski jež
Morski jež

Samo mali deo morskog ježa je jestiv – i to ‘gonads’  ili polni organ, koji se nalazi unutar ljušture. Ukus je delikatan, sladak i morski, a tekstura je glatka. Morski ježevi mogu da se kuvaju ili koriste u pripremi bogatih kremastih preliva, ali se najčešće služe sirovi.

Kao i sa ostalim plodovima mora, važna je svežina! Miris je uvek najbolji indikator svežine morskog ježa, a pošto se najčešće prodaju živi, nekada možete videti da im se bodlje pomeraju.

Morski ježevi
Morski ježevi

Priprema
Na školjki  ježa se napravi kružni otvor, ocedi se tamna tečnost, a kašikom se odstrani supstanca tamno braon boje koja se nalazi u ljušturi. U svakom morskom ježu se nalazi pet žuto-narandžastih gonada koje izgledaju kao mali jezici, i oblikom i teksturom. Kašikom se gonade blago odvoje od zida ljušture, i isperu svežom ili slanom vodom.

Morski ježevi su slični kavijaru, imaju delikatni morski ukus. Najbolje se uparuju sa parčetom tosta koja je neutralan i ističe ukusa ježa, u Japanu se služe kao suši ili sa nudlama, a u Italiji se često slažu sa taljateljama. Ipak, najčešća preporuka šefova je da se u morskim ježevima uživa izvorno, direktno iz školjke.

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama