Uz hranu počinje priča
ReceptiRecept za praline

Recept za praline

U Francuskoj su prve praline bile orasi ili voće, umočeno u karamel sirup ili u čokoladu. Za razliku od njih, čuvene belgijske praline su spolja od tvrde čokolade, dok im je punjenje kremasto, ili čak i tečno.

Praline je osmislio Žan Nojhaus, koji je 1912. godine izmislio čokoladne kugle za praline. Da bi se napravile ove kugle, bilo je potrebno metalne kalupe obložiti tečnom čokoladom, napuniti nakon hlađenja i spojiti listićem čokolade. U SAD se praline uglavnom prave s mlekom ili kremom, tako da su mekane i karamelaste.

Čokolada za preliv mora biti dobro temperirana. Čokolada se prvo isecka na male komade i onda se istopi na pari pri maksimalnoj temperaturi od 40-45°C. Nakon toga se pusti da se ohladi na radnu temperaturu, uz neprekidno mešanje. Radna temperatura zavisi od vrste čokolade koja se koristi:

Crna čokolada: 32-33 °C
Mlečna čokolada: 31-32 °C
Bela čokolada: 30-31 °C

Recept za praline vam predstavljamo u saradnji sa Kalupi i alat za fondan torte i kolače, na čijoj stranici možete pronaći kalupe za praline, kao i veliki izbor jestivih ukrasa.

Recept za čokoladne praline

Sastojci: 300g čokolade za kuvanje, 3-4 kašike ulja
Sastojci za fil: 200ml slatke pavlake, 150g bele čokolade, 150g crne ili mlečne čokolade

Priprema: Čokoladu sa uljem rastopiti na pari. Dno i stranice kalupa premazati čokoladom. Staviti u frižider da se čokolada stegne. Izvaditi iz frižidera i naneti drugi sloj pomoću četkice i ponovo vratiti u frižider. Belu čokoladu i 100ml slatke pavlake rastopiti uz neprestano mešanje i ostaviti da se ohladi. Na isti način rastopiti i crnu čokoladu sa 100ml slatke pavlake. Pola kalupa ispuniti sa belom smesom, pola sa crnom smesom. Kalupe puniti filom do pola, a zatim preliti čokoladom da bude ravna površina. Ostaviti da se dobro ohlade, a potom ih izvaditi iz kalupa. Praline su najbolje kada su dobro ohlađene.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama