Recept za sladoled od vanile

3341
views
Vanila sladoled
Vanila sladoled

Recept za sladoled od vanile je jednostavan, odabrani sastojci se samo pomešaju i zamrznu.

Sladoled postaje kremast stalnim mešanjem tokom procesa zamrzavanja. Mešanje tokom hladjenja sprečava stvaranje kristala leda, dok istovremeno ubacuje vazduh u smesu, čime ona postaje kremasta. Sladoled se može mešati ručno ili u aparatu za pravljenje sladoleda. Velika većina domaćinstava nema aparat za pravljenje sladoleda, pa se zato sladoled može napraviti i u zamrzivaču. Smesa se tokom hlađenja vadi iz zamrzivača i meša, a ovaj proces se može znatno ubrzati tako što se u smesu dodaje usitnjeno i pošećereno zamrznuto voće.

Bez mešanja se dobija parfe: parfe se jednostavno sipa u kalup i zamrzne. Pre serviranja, kalup se potopi u vrelu vodu i prevrne, a parfe se servira u šnitama.

Recept za sladoled od vanile

Sastojci: 500 ml mleka,  500 ml slatke pavlake, 1 šipka vanile, 150 g šećera, 10 žumanaca

Priprema: Ulupajte žumanca sa šećerom i srcem cele šipke vanile. Mutite dok masa ne postane kremasta. Dodajte  slatku pavlaku. Zagrejte mleko, ali ga nemojte dovesti do kuvanja. Masu sa žumancima polako dodajte u zagrejano mleko i mešajte dok se izjednači i zgusne. Procedite, prohladite i sipajte u aparat za pravljenje sladoleda ili mešajte ručno.

Savet: Kada se sladoled samo malo “otpusti”, lakše se servira.