Recept za slatku focaccia sa grožđem

1129
views
Slatka fokača
Slatka fokača

Fokača (focaccia) je hleb koji se povezuje sa severnim delom Mediterana a potiče još iz antičkog perioda. Ranije verzije su pečene na ognjištu na jakoj vatri ili na zagrejanom zemljanom disku.

Recept za slatku focaccia sa grožđem

Sastojci: 3/4 šolje tople vode, 2 kašike mleka, 2 kašičice žutog šećera, 1 kvasac, 2 šolje brašna, 2 kašike maslinovog ulja, 1/2 kašičice soli, 2 šolje grožđa (prepolovljeno i očišćeno od koščica), 1/4 šolje šećera

Priprema: Pomešati vodu, mleko, žuti šećer i kvasac. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Dodati brašno, maslinovo ulje i so u mešavinu, i dobro pomešati. Mesiti testo oko 10 minuta. Veću činiju podmazati maslinovim uljem i u nju sipati testo, površinu testa takođe premazati maslinovim uljem. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da naraste, trebalo bi da se duplira. Blago potisnuti testo i prebaciti ga na pobrašnjenu površinu i podeliti u dve lopte – jednu veću, jednu manju. U posudu za pečenje staviti papir za pečenje, premazati maslinovim uljem, staviti lopte od testa i premazati ih uljem. Ostaviti ih da odstoje oko 20 minuta, prekrivene kuhinjskom krpom. Razvući testo prstima umočenim u maslinovo ulje, na prečnik od 20 cm. Prekriti ponovo i ostaviti da odstoji što duže na toplom mestu – oko sat vremena. Zagrejati rernu na 220 stepeni. Veću polovinu testa premazati uljem i utisnuti grožđe, posuti belim šećerom. Prekriti drugim testom, spojiti ivice ka gore, premazati maslinovim uljem i posuti žutim šećerom. Peći dok testo ne porumeni oko 20 min.