Recept za sorbet od kupina

1238
views
Sorbet od kupina
Sorbet od kupina

„Sorbet“ je tipično francuski specijalitet, a u pitanju je zaslađena voda sa voćnom aromom, servirana na dovoljno niskoj temperaturi da započne kristalizacija ali ne i toliko niskoj da dobijete običnu kocku leda.

Sorbet ne sadrži mleko i smatra se idealnim nemasnim desertom koji ne goji previše i bolje osvežava, a dozvoljeno je i dodavanje alkohola koji još više spušta tačku smrzavanja, što opet rezultuje finijom teksturom poslastice.

Sastojci: 800 g kupina, 100 g šećera, 100 ml vode, 1 šipka vanile, 2 listića želatina, 1 limun, 2 cl likera od pomorandže

Priprema: Razmekšajte želatin u hladnoj vodi i iscedite ga. Zagrejte šećer do ključanja sa vodom, šipkom vanile i malo korice limuna. Ostavite malo da se ohladi i istopite u njoj želatin. Procedite kroz sito. Napravite pire od svih sastojaka, zajedno s kupinama, malo limunovog soka i likerom od pomorandže. Procedite kroz sito i sipajte u aparat za pravljenje sladoleda da se zamrzne.

Velika većina domaćinstava nema aparat za pravljenje sladoleda, pa se zato sorbet može napraviti i u zamrzivaču. Smesa se stavlja u hermetički zatvorenu posudu u zamrzivač, i na svakih 20 minuta u prvih 2 sata se vadi i meša, a zatim se zamrzne. Druga varijanta je da se sorbet stavi u hermetički zatvorenu posudu, pusti da se zamrzne, zatim stavi u blender i izmeša do kremaste strukture, a zatim zamrzne ponovo. Servirani sorbet ukrasiti svežim voćem i listićima nane.