Recept za sufle od čokolade

1801
views
Sufle
Sufle

Među slatkim sufleima, čokoladni sufle je najpopularniji. Možete ga napraviti u klasičnoj verziji, a možete u čokoladu umešati i malo ljute papričice ili vasabija.

Sve vrste voća takođe idu dobro u sufle. Osnovna smesa se može obogatiti i voćnim pireom. Ako se opredelite za voće, vodite računa da prvo njega postavite na dno posude i prelijete smesom za sufle. Smesa se ne meša s voćem, jer to sprečava kolaču da naraste. Neposredno pre serviranja, sufle se može ukrasiti šećerom u prahu.

Pre pripremem recepta pogledajte savete za pripremu suflea.

Recept za sufle od čokolade

Sastojci: 200g čokolade za kuvanje, 150g putera, 6 jaja, 175g šećer, 125g brašna, šećer u prahu

Priprema: Istopiti čokoladu i puter u posudi iznad vruće vode ili u mikrotalasnoj. Odvojite žumanca od belanaca, žumanca umešajte u smesu sa čokoladom i puterom. Dodajte malo soli u belanca i ulupajte ih u sneg. Postepeno dodajte šećer dok sneg ne postane čvrst. Nežno umešajte sneg u masu sa čokoladom. Prvo namažite posude puterom, a onda ih pospite šećerom u prahu. Sipajte smesu za sufle u posude, stavite posude na pleh za pečenje i u njega sipajte vode dovoljno da pokrije dno. Pecite sufle na 180°C, s uključenim i gornjim i donjim grejačem, 15 – 20 minuta.

Komentar: U zavisnosti od dužine provedene u rerni sufle menja i svoju strukturu, i uglavnom iznenada krene da raste pred sam kraj.