Uz hranu počinje priča
SavetiKako napraviti savršeni sufle (souffle)

Kako napraviti savršeni sufle (souffle)

Bilo da je predjelo, glavno jelo ili desert, slatki ili slani, sufle u svim varijantama ima sjajan ukus. Osnovni sastojci su jednostavni: izazov je u pripremi.

Sufle vodi poreklo iz Srednjeg veka, kada su kuvari počeli da eksperimentišu sa ulupanim snegom od belanaca koji su koristili na razne načine. Veruje se da je sam sufle izmislio Francuz, Antoan Bovilije, za kojeg se veruje da je napravio sufle kakav danas poznajemo još daleke 1872. godine. Od tada se širom sveta za ovo nežno i lako jelo od jaja koristi francusko ime souffle (od reči souffle koja znači dah).

Savršeni sufle iz prvog pokušaja je redak izuzetak, a teškoće prilikom pripreme su stare koliko i samo jelo. Da bi sufle ispao kako treba, morate se strogo pridržavati količina, vremena, temperature i redosleda koraka.

Najvažniji sastojak: je čvrsto ulupan sneg od belanaca. Pre svega belanca treba pažljivo odvojiti od žumanaca. Na činiji, i nastavcima miksera ne sme biti masnoće ni u tragovima. Međutim, vodite računa da se belance ne premute, jer će se onda čvrsti deo odvojiti od tečnog i sneg će izgubiti vazdušasti kvalitet.

Savet: Pre nego što počnete da mutite belanca, dodajte malo soli, belanca će se brže ulupati i sneg će duže ostati čvrst.

Posude: Izbor posude je od odlučujućeg značaja za pripremu. Posuda mora biti otporna na toplotu i sa pravim stranicama. Pre nego što se sipa smesa za sufle, unutrašnje zidove treba namazati puterom. Ukoliko želite, a zavisi i od recepta, untrašnjost posude možeze obložiti šećerom, seckanim bademima…

Savet: Samo dve trećine zapremine posude se puni smesom jer je potrebno ostaviti prostora za dizanje.

Pečenje: čim napunite posude, brzo ih stavite u rernu – u dubok pleh za pečenje koji je napunjen vodom. Rerna treba da bude zagrejana, jer sufle mora da se sprema na odgovarajućoj temperaturi. Odlučujući faktor je da se vrata rerne ne otvore prerano jer ukoliko u pećnicu uđe hladan vazduh, sufle će odmah pasti.

Savet: Držite vrata rerne zatvorena! Kada se vrata prerano otvore, nema ispravke.

Vreme i temperatura: okvirno pravilo je da je za kolač u malim posudama potrebno 15-20 minuta, dok je u velikim posudama potrebno 30-45 minuta. Rerna treba da bude zagrejana na temperaturu od 160-200C°.

Posluženje: ako želite da poslužite sufle, morate dobro da planirate, jer se sufle ne može pripremiti unapred. Morate ga odmah poslužiti, jer on na sobnoj temperaturi počinje da pada posle svega par minuta i ubrzo se uruši. Sufle možete servirati u istoj posudi u kojoj ste ga i spremili, ili na tanjiru. Oštrim nožem „obiđite“ unutrašnju ivicu posude i izvadite ga pažljivo.

Savet: Vodite računa i dok spuštate sufle u tanjr, jer i žustrim spuštanjem suflea može da se izazove pad.

Recept: sufle od čokolade

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama