Recept za sufle od slatkog krompira (batata)

1189
views
Sufle batat
Sufle batat

Sladak krompir (batata) ima bogatu istoriju i zanimljivo poreklo.

U pitanju je jedno od najstarijeg povrća na svetu. Naučnici veruju da je sladak krompir pripitomljen pre više od pet hiljada godina u Centralnoj Americi. Kristofer Kolumbo je slatki krompir doneo u Evropu posle prvog putovanja u Ameriku 1492. godine. Kao usev je uveden u Kini u kasnom 16. veku i proširio se kroz Aziju, Afriku, Latinsku Ameriku tokom 17. i 18. veka. Potiče iz druge porodice biljaka u odnosu na krompir.

Hranljive vrednosti
Osim skroba, sirovi sladak krompir je bogat složenim ugljenim hidratima, dijetetskim vlaknima i beta-karotenom. U poređenju sa drugim namirnicama, sladak krompir prednjači u hranljivim vrednostima, s obzirom na sadržaj vlakana, složene ugljene hidrate, proteine, vitamin A i kalijum. Bogat je vitaminima B1, B5 i B6.

Recept za sufle od slatkog krompira

Sastojci: 3 šolje kuvanog i ispasiranog slatkog krompira (2-3 manja kuvana krompira), 1 šolja šećera, 3 jaja, 1/2 šolje mleka, 110gr putera (otopiti), 1 kašika ekstrakta vanile, 1/2 kašičice soli.
za posip: 1 šolja žutog šećera, 50gr putera (kockice), 1/2 šolje brašna, 1 šolja seckanih oraha (ili badema, lešnika)

Priprema: Zagrejati rernu na 200°, puterom premazati posudu za pečenje. U činiji pomešati sladak krompir, šećer, jaja, mleko, otopljen puter, vanila ekstrakt i so. Sipati mešavinu u pripremljenu posudu za pečenje. Pomešati žuti šećer, puter u kockicama, brašno i orahe u posebnoj činiji. Izmrviti smesu po pripremljenoj mešavini u posudi za pečenje. Peći oko 25 minuta, dok se ne stvori braonkasta korica.