Kineska mandarina ili kumkvat – stalni izvor energije

5600
views
Kumkvat
Kumkvat

Znamo da se tokom zime ljudski organizam izlaže maksimumu napora i iscrpljivanja, pa krajem ove sezone nastupaju i razne bolesti koje se prenose vazduhom i dodirom, jer je imunitet na najnižem nivou. Zbog toga pribegavamo pojačanoj ishrani južnim voćem, ali to vam je sve već dobro poznato…

Ono što možda nije je jedno sitno ukrasno zimzeleno drvo istočnjačkog porekla, koje može da predstavlja stalni domaći izvor južnog voća i vitamina C- kumkvat.

Naime, Fortunella margarita, ili narodski kumkvat (kumquat), je kućna ukrasna biljka koja traži veoma malo nege (zalivanje na desetak dana, svetlo mesto u stanu i temperaturu dovoljnu da se ne smrzne), a pruža mnogo: lepa je za gledanje, ali je glavna dragocenost sadržana u plodovima: voćkice veličine zalogaja jarko narandžaste boje jedu se sa sve ljuskom, ukusne su, a sveži vitamini su na dohvat ruke.

Kumkvat
Kumkvat

Kora ove voćke nalik maloj mandarini sadrži najviše vitamina C (oko 20 mg, što je četvrtina dnevnih potreba), a tu su i esencijalna ulja i terpeni, antiseptičke supstance odlične u borbi protiv gripoznog stanja. Za supstancu D-limonin se priča da ima izrazito dobra svojstva u borbi protiv tumora, kao i ojačavanju imunološkog sistema organizma. Ista ova supstanca povoljno utiče na razlaganje kamena u žučnoj kesi i cistitis, a preventivno deluje i protiv gorušice. Kumkvat je bogat i s folnom kiselinom i kalijumom.

Pritom je ova biljka zimzelena i cele godine daje plodove, kao neki automat za isporuku vitamina. Nemojte se ustručavati da je kupite i postavite na dobro mesto u kući, na balkonu ili u bašti. Posle mesec-dva od kupovine, biljku treba presaditi u veću posudu i nađubriti po preporuci prodavca ili uputstvu za gajenje.