Ukrašavanje torti i kolača – recept za šećernu pastu

17566
views
Torta
Torta

Uz pomoć mašte, prave opreme i nekoliko veštih pokreta rukom, slatke torte i kolači se mogu pretvoriti u prava umetnička remek dela uz recept za šećernu pastu.

Za savršeno ukrašavanje su potrebne spretne ruke i mnogo mašte. Pre nego što se počne sa detaljnim ukrašavanjem, kolač se prvo preliva ili glazira kako bi sa napravila osnova u boji. Sladak preliv se može napraviti od glazure koja je napravljena od šećera ili od belanaca, čokolade, ganaša, fondana ili marcipana.

  • Fondan je jedna od najpopularnijih osnova: smesa od šećera u obliku meke paste se obrađuje lako kao plastelin i njom se oblaže kolač, ali se od nje prave i ukrasi.
  • Šećerna pasta je laka za rukovanje, a po sastavu liči na fondan, tako da možete sami da je napravite. Pasta se može obojiti bojom za hranu, pa možete da napravite čitavu paletu u nijansama prema vašim potrebama. Prednost ove paste je što se ukrasi mogu napraviti i par dana unapred.

Recept za šećernu pastu: 
15 minuta, plus vreme hlađenja

Sastojci:

  • 1 belance
  • 225 g šecera u prahu
  • 4 ravne kafene kašike tiloze*
  • prstohvat soli
  • boja za hranu
  • biljno ulje

Priprema: ulupajte belance sa malo soli u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer u prahu i nastavite da lupate dok ne dobijete krem. Dodajte tilozu i nastavite da lupate još dva minuta, dok se sve ne sjedini. Obojite pastu prema uputstvu i upakujte je u plastičnu foliju. Stavite je u frižider i ostavite je da se odmori jedan dan. Pre početka rada, namastite ruke biljnim uljem a radnu površinu pospite šećerom u prahu.

* TilozaCMC – (karboksi metil celuloza), takođe poznat i kao celulozna guma. U pitanju je aditiv koji se koristi u prehrambenoj industriji. U poslastičarstvu se između ostalog, koristi kao dodatak masi za oblaganje torti i masi za izradu ukrasnog cveća. Dodavanjem tiloze u masu, masa dobija bolju elastičnost, savitljivost, poboljšana je struktura i ubrzava sušenje.

Perlice
Perlice

Perlice u boji su jednostavan ali atraktivan element. Isecite dugu, usku traku šećerne paste, iseckajte je na jednake komadiće. Svaki komadić rukom oblikujte u lopticu.

Tanke trake u različitim bojama, kada se obmotaju jedna oko druge izgledaju kao cvetići.

Cvet
Cvet

Cvetovi su malo komplikovaniji, samim tim i atraktivniji. Prave se od pojedinačnih latica. Prvo istanjite šećernu pastu i isecite male krugove. Prstima napravite krivudavu ivicu i zaokružite u fišek. Postepeno dodajte sledece krugove oko fišeka, tako da se pojedinačne latice slažu jedna na drugu. Na kraju odsecite donji deo i pincetom dajte cvetu konačni izgled.

Kad sve trodimenzionalne ukrase postavite na tortu, možete, kao završni pečat, špric kesom ukrasiti svoje umetničko delo. Podjednako lako mogu da se naprave i drugi motivi od izvaljane paste, uz upotrebu sečiva i alata za oblikovanje.

Sve potrebne sastojke i alate za ukrašavanje možete naći na stranici: Kalupi i alat za fondan torte i kolače