Francuska gastronomija – zaštićena kulturna baština

2634
views
Sirevi
Sirevi

Da li ste znali da je francuska gastronomija 2010. godine upisana na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva?

Francuski gastronomski obrok je uobičajeni društveni običaj kojim se proslavljaju značajni momenti u životima pojedinaca i grupa, kao što su rođenja, venčanja, rođendani, godišnjice, dostignuća i okupljanja. To je svečani obrok koji povezuje ljude u uživanju u umetnosti dobrog jela i pića.

Francuska gastronomija naglašava zajedništvo, zadovoljstvo ukusa, kao i odnos između ljudskih bića i proizvoda iz prirode. Važni elementi uključuju pažljiv odabir jela iz stalno rastućeg repertoara recepata; kupovina dobrih, poželjno domaćih proizvoda čiji ukusi idu dobro zajedno; sparivanje hrane sa vinom; postavljanje stola i konkretne aktivnosti tokom obedovanja, kao što su uživanje u mirisima i ukusima za stolom.

Francuski obrok treba da poštuje određenu strukturu:

  • počinje se sa aperitivom (piće pre obroka)
  • završava se sa likerom
  • obrok  sadrži najmanje četiri obroka: predjelo, ribu i / ili meso sa povrćem, sireve i desert.

Francuski ljubitelji gastronomije koji poseduju duboko poznavanje tradicije doprinose prenošenju običaja na mlađe generacije. U Francuskoj, zajedničko obedovanje jača društvene veze i zajedništvo porodice i prijatelja.