Uz hranu počinje priča
SavetiAromatična bašta u saksijama – začinsko bilje,III deo

Aromatična bašta u saksijama – začinsko bilje,III deo

Vrste začinskog bilja koje koristimo odlično uspevaju u saksijama (peršun, rukola, ruzmarin, vlasac, majčina dušica, estragon, žalfija, majoran, matičnjak, nana, bosiljak, mirđija, lavanda ). Neke od ovih vrsta su veoma slične u zahtevima pa je moguće posaditi ih zajedno u istu saksiju.

Majčina dušica (Thymus serpyllum) odlično uspeva u suvoj zemlji bogatoj mineralima, a seje se s proleća. Zalivanje mora biti umereno, ukoliko zaboravite da li ste je zalili, bolje je ostaviti tako nego zaliti dva puta jer u protivnom može da istrune. Povremeno odsecajte vrhove. Majčina dušica deluje antibakterijski, umiruje, odlična je u borbi protiv infekcija disajnih puteva, a pomaže i u slučaju dijareje i želudačnih tegoba.

Majčina dušica
Majčina dušica

Smilje (Helichrysum italicum) – zamena za kari, treba gajiti na sunčanom delu terase. Koriste se mladi izdanci i listići. Dodaje se jelu (riba, pirinač, roštilj) pred kraj kuvanja; olakšava iskašljavanje.

Estragon (Artemisia dracunculus), koristi se prvenstveno svež list, a dobar je i zamrznut. Koristi se za jela od mesa, dodaje se ukišeljenom povrću i dobro se slaže sa pečurkama. List je bogat jodom, mineralnim solima i vitaminina A i C. Korist se u neslanim dijetama.

Estragon
Estragon

Komorač (Foeniculum vulgare). Aromatična začinska i lekovita biljka. Najbolji je ako se koristi svež. Cela biljka je lekovita: koren, lišće i seme. Koristi se u lečenju kašlja, grčeva, a naročito se preporučuje za lečenje gripa. Zeleni listovi se koriste u zelenim sokovima i salati.

Komorač
Komorač

Timijan (Thymus vulgaris) je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi u pripremi jela.

Svo začinsko bilje možete kupiti na dobro opremljenim pijacama vec oformljeno i samo presaditi u saksiju. Većina ovih biljaka je višegodišnje (osim bosiljka) a to znači da može da prezimi na balkonu. Ukoliko želite da gajite neku od ovih začinskih biljaka u stanu, bitno je da znate da sve one moraju biti smeštene blizu izvora svetlosti tj. prozora a udaljene od grejnog tela. Zimski režim zalivanja se ne razlikuje od letnjeg ukoliko im ne menjate mesto.

Poljoprivredno gazdinstvo Videnović, Opovo, 069 681150

Tekst: Smiljka Popović, dipl.ing.hortikulture

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama