Kalendar: namirnice u sezoni

3487
views
Sezona
Sezona

Svaka sezona nam nudi sveže sastojke u kojima možemo da uživamo. Od otpornog korenastog povrća do egzotičnog voća, zima nam daje iznenađujući izbor ukusa u kojima možemo da  uživamo sa porodicom i prijateljima. Izaberite recepte koji će vas ugrejati i osnažiti dok čekamo proleće.

Matovilac – bogat je gvožđem i njegov orašasti ukus se dobro kombinuje s jakim aromama. Poslužite ga kao salatu uz preliv od krompira, ali ga možete i skuvati na pari kao svako povrće.

Matovilac
Matovilac

Prokelj – ovi kupušćići su karakteristični po blagoj gorčini i intenzivnom ukusu. Mogu im se dodati sastojci čiji ukus se slaže uz njihov, a to su morsko orašče, pinjole, kozji sir i slanina.

Prokelj sa slaninicom
Prokelj sa slaninicom

Cvekla – ovo povrće ima posebno lep ukus ako se njegova slatkoća „preseče“ s malo ljutine, na primer s renom. Pored klasične salate, može se napraviti čorba od cvekle, rižoto, a verovali ili ne i sladak hleb.

Rižoto sa cveklom
Rižoto sa cveklom

Kivi– zeleno voće kiselo-slatkog ukusa čitave zime čini jela egzotičnim. Uvek dobar kao užina, ali veoma dekorativan u desertima i na kolačima.

Kivi
Kivi

Fazan – ljubitelji dobre hrane cene meso fazana zbog finih mišića i blagog ukusa divljači. Meka fazanova prsa su zaista gastronomski praznik, a mogu se poslužiti uz pečurke ili kupus u vinu.

U sezoni su i repa, čičoka, koren peršuna, karfiol, brancin….