Uz hranu počinje priča
SavetiKaranfilić - aromatični začin

Karanfilić – aromatični začin

Karanfilić se konzumira više od dva milenijuma što znači da je odavno zauzeo mesto na listi omiljenih začina.

Indonezija je postojbina ovog začina koji ime duguje svom obliku (latinski clavus – klin). Tačnije, potiče sa Molučkih Ostrva koja još zovu i Začinska ostrva. Drvo, čiji se neotvoreni pupoljci beru i potom suše, može da dostigne visinu i do 14 metara. Uspeva samo u tropskoj, primorskoj klimi, a danas se uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Šri Lanki, Maleziji i Granadi.
Naš naziv za pupoljke osušene na suncu je karanfilić ili klinčić i on je odavno zauzeo mesto na listi omiljenih začina.
Karanfilić se može kupiti kao prah, jer se u takvom obliku koristi za pripremu kolača i u konditorskoj industriji, ili kao osušeni pupoljak karakterističnog, klinastog oblika tamnobraon boje.

Svojstva
Obilje minerala, naročito kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i cinka, te bogatstvo vitaminima C, B6, K i E, tiamina, niacina, riboflavina i folne kiseline, preporučuje karanfilić kao začinsku biljku izuzetnih lekovitih osobina. Zbog antibakterijskih svojstava od njega se prave različite paste i ulja za ispiranje usne duplje jer pomažu protiv upala desni i grla. Zanimljivo je da aromatična ulja karanfilića stimulišu rad mozga, otklanjaju umor, glavobolju i depresivno raspoloženje.

Karanfilić
Karanfilić

Čuvanje
Zbog intenzivne arome treba ga čuvati odvojeno od drugih začina, najbolje u dobro zatvorenoj posudi, na hladnom, tamnom i suvom mestu. Tako čuvan aromu će zadržati i duže od godinu dana. Mleveni prah karanfilića brže gubi aromatična svojstva i svežinu i ne treba ga koristiti posle roka od šest meseci. Da li je začin još uvek dobrog kvaliteta, proverite tako što ćete ga staviti u čašu vode. Ako štapići plutaju uspravno, vrhom u vodi, možete da ih koristite pošto ih osušite, dok one koji potonu na dno čaše bacite. Ređe dostupno je ulje karanfilića koje ima još intenzivniji miris.
Njegov slatki, izrazito aromatičan ukus podseća na tropsku klimu iz koje potiče, pa je neizostavan sastojak poslastica kojima zimi grejemo dušu, dražimo nepca i udovoljavamo svim čulima.

Upotreba
Karanfilić treba oprezno koristiti kako njegov intenzivan ukus ne bi preuzeo dominantnu notu. Upotrebljava se za pripremu marinada, supa, sosova, ribe, crvenog mesa i kolača. Izuzetno se slaže sa mesom divljači i jabukama, a neizostavan je začin za kuvano vino.

Tekst: Branka G. Gajić

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama