Leto je vreme za salate

1191
views
Salate
Salate

Letnja kuhinja ne bi bila ista bez zelene salate. Kombinacije su skoro pa beskonačne.

Postoje dve osnovne vrste zelene salate.

Glavičaste salate
U prvu grupu glavičastih salata, između ostalog, spadaju i puterica, ajsberg salata, glavičasta zelena salata. One sadrže veoma male količine gorčine u sebi. Kada se glavica otkine sa stabljike, iz nje kaplje mlečni sok.

Radič
Drugu grupu čine radiči, kao što su na primer endivija i radič. Njihova glavna osobina je da su znatno gorče. Takođe sadrže više vitamina i minerala.

Puterica
Puterica

Najpoznatije salate:

 1. SALATA ROMANA je nezaobilazna,i to ne samo kad pripremate Cezar salatu. Duguljasti spoljni listovi su posebno ukusni, dok je svetlije srce blažeg ukusa.
 2. CIKORIJA zbog svoje izrazito jake gorke note nije po svačijem ukusu, ali ima mnogo toga da ponudi: dobro se kombinuje s najrazličitijim ukusima i ima brojnih načina pripreme, kao što su prženje, parenje, dinstanje, krčkanje i pečenje.
 3. AJSBERG je salata čvrste strukture, što je čini posebno hrskavom. Jedna je od najomiljenijih sorti za mešane salate i izrazito je blagog, neutralnog ukusa.
 4. ENDIVIJA pikantni rođak cikorije koji se dobro slaže i sa voćem i plodovima mora.
 5. RADIC je tamno crven i pikantan. Ne samo što mešanoj salati daje specifičan ukus, već se može jesti i u toplim jelima, kao što ga na primer Italijani jedu s pastom.
 6. MOTOVILAC ima orašasti ukus koji se dobro kombinuje s mnogim sastojcima. Prilično je zahtevan što se tiče pripreme i čišcenja, međutim krajnji rezultat opravdava uloženi trud.
 7. RUKOLA – pikantna, ljutkasta i ide dobro u mešanim salatama i raznim mediteranskim jelima. Takođe je dobra i kao sastojak pesto sosa.
 8. LOLO ROSO kombinuje orašastu notu s osvežavajućom diskretnom gorčinom.
 9. LOLO BJANKO – svetla sorta ima blaži ukus.
 10. PUTERICA je blagog, slatkastog ukusa što je čini izuzetno upotrebljivom. Krupni, čvrsti spoljni listovi su takođe dobri kao dekoracija prilikom serviranja.
Motovilac
Motovilac

SAVETI

Jasno je da zelena salata treba da bude što je moguće svežija, jer tada zadržava i ukus
i hranljivu vrednost.

 • Međutim, ako je ne pripremite istog dana kada ste je kupili, može par dana da stoji na tamnom i hladnom mestu, najbolje u frižideru, umotana u kesu ili vlažnu
  krpu, ili ako je stavite u plasticnu kutiju i držite u frižideru.
 • Vodite računa da ne zgnječite zelenu salatu jer se lako ošteti, a oštećeni listovi se veoma brzo pokvare.
 • takođe zelenu salatu držite odvojeno od voća, jer ono ispušta etilen, koji pospešuje truljenje.
 • Da biste ublažili ukus veoma gorke salate, stavite je u mlaku vodu na par minuta pre pripreme.
 • Ukoliko je zelena salata već malo uvenula, držite je kratko vreme u zašećerenoj vodi.