Uz hranu počinje priča
SavetiLubenica: osvežavajuća ikona leta

Lubenica: osvežavajuća ikona leta

Lubenica je simbol leta. Osim neospornog osveženja, lubenica ima bogatu istoriju i mnoštvom kulinarskih primena tokom toplih letnjih dana.

Lubenica je postojala još u drevnoj Africi, gde je uspevala u dolini Nila. Istorijski dokazi sugerišu da uzgoj lubenice postoji više od 4.000 godina, njene semenke su pronađene u grobnicama egipatskih faraona. Odatle je lubenica putovala preko Mediterana, stigavši do zemalja poput Grčke i Rima, gde je stekla popularnost kao letnja poslastica. Tokom vekova, istraživači i trgovci su uvodili ovo divno voće na nove teritorije, uključujući Aziju i Ameriku, dodatno učvršćujući njeno mesto u globalnoj gastronomiji.

Raznovrsnost
Dok se u osvežavajućoj slatkoći lubenice često uživa samostalno, ovo svestrano voće pronašlo je put u mnogim kulinarskim kreacijama. Od salata do pića, pa čak i slanih jela, lubenica daje jelima jedinstvenu teksturu.

Salata
Salata

Salate i salse: hrskava tekstura lubenice i prirodna slatkoća čine je odličnim dodatkom salatama. Uglavnom se uparuje sa sastojcima kao što su feta sir, menta, rukola i balzamiko. Sočnost i suptilan ukus lubenice čine je savršenom osnovom za salsu, gde se može kombinovati sa začinjenim paprikama, sokom od limete i korijanderom.

Piće: Od agua fresca do voćnih punčeva i inovativnih koktela, lubenica zauzima centralno mesto u bezbrojnim letnjim pićima. Visok sadržaj vode i prirodno sladak ukus čine je  idealnim sastojkom za smutije, ledene napitke i aromatizovanu vodu.

Osvežavajuća pića sa lubenicom
Osvežavajuća pića sa lubenicom

Jela sa roštilja i slana jela: Svestranost lubenice proteže se i na oblast slanih jela. Roštiljanje pojačava slatkoću lubenice i dodaje aromu dima. Može se poslužiti uz meso sa roštilja, dodati u salate ili čak koristiti kao jedinstveni preliv za hamburgere i pice. Kontrast dimljenog uglja i sočne slatkoće stvara dobru kombinaciju.

Nutritivne prednosti
Osim svoje kulinarske primene, lubenica nudi niz zdravstvenih prednosti. Bogata  vitaminima A i C, služi kao osvežavajući izvor hidratacije i pomaže u održavanju zdrave kože. Pored toga, lubenica sadrži likopen, snažan antioksidans.

Kora i semenke se mogu kreativno koristiti. Kora se može kiseliti, dok se semenke mogu pržiti i koristiti kao hranljiva užina ili čak presovati kako bi se dobilo ulje.

Bez obzira da li se u njoj uživa samostalno, u piću ili u slatkim i slanim jelima, lubenica ostaje nezaobilazan i divan deo našeg gastronomskog repertoara. Dakle, dok sunce sija i temperature rastu, proslavimo osvežavajući ukus lubenice.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama