Mlečni proizvodi – puter, pavlaka, maskarpone…

1229
views
mlečni proizvodi
mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su poznati vekovima, i često su bili predmet roborazmene.

Mlečni proizvodi kao što je puter je u antičko vremene bio prava dragocenost, u Srednjem veku je bio valuta za trgovinu, a danas je neizostavni sastojak mnogih slatkih i slanih jela.

Puter
Puter je pogodan za deserte i peciva i pripremu povrća kao što su špargle, šargarepe ili grašak. Koristi se za pripremu soseva, ali se dodaje i u jela sa mesom. Istopljen puter sa žalfijom se izuzetno dobro slaže sa svežim testeninama. Ali i puter na hlebu je nekada sasvim dovoljan. Dodavanjem  začinskih biljaka, povrća može da se napravi aromatični puter.

  • Pomešati izabrane sastojke sa puterom, oblikovati u rolnu i ohladiti.
Aromatični puter
Aromatični puter

Kiselo mleko
Pavlaka je odličan se dodaje u supe i umake. U kuvanju se uglavnom koristi pavalaka sa sadržajem masti od najmanje 30 procenata i blago kiselkastim ukusom.

Mascarpone
Sa najmanje 70, a uglavnom čak i 80 posto masti, mascarpone je jedan od najbogatijih mlečnih proizvoda koji postoje. Zbog način na koji je napravljen, najčešće se naziva krem sirom –  zgusnuta mlečno-kremasta smeša se oslobađa mlečnih proteina zagrevanjem i kiseljenjem – a ono što je ostalo je blaga, kremasta smeša. Mascarpone je glavni sastojak tiramisua, najpopularnijeg italijanskog deserta.

tiramisu
tiramisu

Pavlaka
U tečnom obliku se koristi za kuvana jela, a pavlaka sa najmanje 30% masti je pogodna za pravljenje šlaga – i što je hladnija i masnija dobija se čvršći šlag. U ovoj varijanti se koristi za izradu ukrasnih krem preliva i dekoracija.