Vagi govedina iz Japana

996
views
Vagi govedina
Vagi govedina

Vagi govedina važi za jedno od najmekših mesa na svetu.

Vagi govedina, tj. “Vagiu” govedina – znači “japanska krava”. Samo neki od razloga za visok kvalitet ovog mesa su: redovna masaža kako bi se masnoća lepo i ravnomerno rasporedila, u ishranu su uključeni pivo i vino od pirinča, a u štalama se pušta Mocart.

Ipak, koliko god gore navedeno lepo zvučalo, prava zasluga za kvalitet mesa je pre svega u tome što je ova vrsta krava jedna od najboljih na svetu – krave su srednje veličine, uglavnom crne boje, hrane se na najboljim pašnjacima, ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nema upotrebe lekova i hormona za rast. Takođe, ove krave rastu dva puta duže od drugih krava.

Zato je Vagi govedina mermerna, divno prošarana i veoma skupa. Izvorno su Vagi krave uzgajane samo u Japanu, uglavnom u provinciji Kobe i samo meso koje dolazi iz tog kraja se može zvati “Kobe govedina”. Danas, međutim, Vagi govedina dolazi iz Australije, Kanade i Amerike. Ovo meso sadrži duplo manje nezasićenih masti u odnosu na druge govedine.

  • Za pripremu ovog izuzetnog mesa je važna temperatura mesa pre prženja, zato je meso potrebno izvaditi iz frižidera najmanje dva sata pre planirane pripreme, kako bi se meso opustilo.
  • Za razliku od drugih vrsta govedina, Vagi govedinu treba posoliti pre kuvanje kako bi se u potpunosti izvukao ukus iz masnoće
Mermerne šare na mesu
Mermerne šare na mesu

Koje su još vrste mesa izuzetno cenjene?

Angus
Meso ove izvorno škotske pasmine goveda je fine strukture, tamno crvene boje i izrazito prošarano. Odlično je za sočne odreske ili prženje. Danas se Angus takođe uzgaja u Irskoj, SAD i Nemačkoj. Ono što daje poseban ukus je činjenica da irska goveda Angus pasu na sočnim pašnjacima, blago zasoljenim morem i vetrom.

Bizon
Severnoamerički i kanadski bizon se jako puno kreće jer prelazi velike kilometraže u migracijama kroz prerije, pa je zbog toga meso “posno”. Pošto se bizoni hrane uglavnom divljim biljkama i biljkama bogatim mineralima iz stepskog kraja, meso ima dodatne arome. Tekstura ovog mesa je delikatnija od govedine, i treba mu manje vremena za kuvanje i ne bi trebalo da se kuva do kraja

Iberijska svinja
Porco Iberico je najpoznatija svinjetina na svetu. Polu-divlja, crna Iberijska svinja slobodno živi u hrastovim šumama jugozapadna Španije i Portugala. Hrani se travom i žirom, koji daje sočnom mesu orašastu aromu. Od leđnog dela se pravi jamon Iberico (pata negra).