Piletina

654
views
Piletina
Piletina

Piletina je uvek popularna bez obzira na sezonu, bilo da je pečena, sa roštilja ili u supi.

Piletina se može koristiti i za praznične trpeze i za svakodnevne brze obroke, može se koristiti celo pile ili delovi, mogućnosti je mnogo, a i recepata.

Mlada piletina
To su mlade ptice stare najviše 28 dana. Težine su manje od 650 grama, njihovo meso je žućkasto i izuzetno meko.

Brojler piletina
Ptice stare oko sedam nedelja, težine između 650 i 1.200 grama. One daju dve do tri porcije i najbolje su za prženje, pečenje ili roštiljanje – takođe cela.

Kokoška
Ptice teže između 1.200 i 2.500 grama. Meso ima jači ukus od pilića. Ako se hrani samo kukuruzom, meso je žućkaste boje.

Piletina

Različiti delovi piletine nude veliki broj načina pripreme:

  1. Pileća krilca imaju veći ili manji udeo mesa prsa, u zavisnosti od obrade mesa. Pogodna su za mariniranje, roštiljanje, pečenje i prženje i za posluživanje sa različitim umacima.
  2. Bataci i karabataci imaju sočno, po ukusu jače meso od belog mesa. Mogu se pržiti, grilovati, pohovati.
  3. Pileća prsa mogu biti pečena, pržena i grilovana, pogodna su i za kuvana jela. Fileti pilećih prsa bez kože su manje masni, pa mogu da se osuše prilikom pripreme, ukoliko se umotaju u slaninu zadržavaju sočnost.
  4. Kosti i ostaci posle tranžiranja mogu da se koriste u pripremi supe.
Piletina
Piletina

Da li ste znali…? Pileće meso nije samo vrlo sočno i ukusno, već ima i niske vrednosti masti, a bogato je proteinima. Ovo meso daje dugotrajan osećaj sitosti i snabdeva telo važnim amino kiselinama.

Bresse chicken – Bresse je region istočne Francuske, severno od Liona. U ovom mestu se uzgajaju poznati Bresse pilići, koji su prepoznatljivi po svojoj belini perje i plavom kožom na nogama. Uzgajaju se na otvorenom: svakoj ptici mora biti dozvoljeno najmanje deset kvadrata metara od livadskog zemljišta za život. Bresse pilići se hrane kukuruzom i heljdom; njihovo meso se dodatno obogaćuje tako što se hrane mlekom neposredno pre klanja u dobi od četiri meseca (težine 1.500 grama).