Uz hranu počinje priča
SavetiPozitivna ishrana - saveti nutricioniste

Pozitivna ishrana – saveti nutricioniste

Pozitivna ishrana uz savete nutricioniste kompanije Nestle, Čarlija Parkera.

JEDI ŽITARICE SA CELIM ZRNOM
Hrana sa integralnim žitaricama sadrži vlakna, vitamine, minerale. Jedi je kad god možeš; probaj ovas, pahuljice sa celim zrnom, hleb sa celim zrnom žitarica, integralni pirinač, kinou i ječam.

VELIČINA JE BITNA
Izbegavaj da mešaš hranu u tanjiru. Služi svoje obroke u manjim tanjirima i posudama, a veće ostavi za salate i supe.

ŠTO VIŠE POVRĆA
Grickaj povrće za užinu i dodaj ga u sve što spremaš! I ne zaboravi da povrće treba da zauzima pola tvog tanjira tokom svakog obroka. Povrće lako zasiti, sadrži vitamine, minerale, vlakna i fitohemikalije, a takođe ima i malo kalorija – savršeno!

PIJ VODU PRE JELA
Često zamenimo žeđ za glađu, te zato treba ostati hidriran (6-8 x 2000 ml čaša dnevno). Takođe, popij veliku čašu vode pre jela kako bi izbegla prejedanje. Ovo će ti pomoći i da sprečiš nepotrebnu malaksalost i glavobolje.

JEDI ČESTO
Izbegavaj da praviš velike pauze između obroka, jer takvo ponašanje može dovesti do pada šećera u krvi i napada gladi, pa ćeš sigurno posegnuti za slatkišima. Jedi redovno i uvek imaj pri ruci neku hranljivu grickalicu, kao što su iseckano povrće, sveže voće, niskomasni jogurti, bademi ili FITNESS bar (samo 93 kalorija).

JAKE KOSTI
Kosti jačaju do sredine dvadesetih godina, nakon čega njihova snaga opada, naročito tokom menopauze. Zato održavaj snagu kostiju sa dosta kalcijuma, vitamina D i vežbi sa tegićima.

VEŽBAJ SA DRUGARICOM
Nisi motivisana da vežbaš? Nađi drugaricu sa kojom ćeš da vežbaš i radite sve zajedno. Tako nećeš imati izgovor da ne prošetaš tokom pauze za ručak, ne džogiraš po parku ili ne odeš na jogu.

IDI NA POSAO PUNOG STOMAKA
Istraživanja su pokazala da redovan doručak pomaže u kontroli kilaže. Hranljivi, zdravi uravnoteženi doručak pomaže ti da preguraš jutro a da ne budeš u iskušenju da jedeš pogrešnu vrstu grickalica.

UBRZAJ KORAK
Investiraj u pedometar i šetaj, izađi iz autobusa jednu stanicu ranije, penji se uz pokretne stepenice, koristi stepenice, prošetaj do lokalne radnje… I videćeš plodove svog truda.

NE USKRAĆUJ NIŠTA SEBI
Ukoliko uskratiš sebi neku hranu, još više ćeš želeti da je jedeš i zato ponekad počasti sebe. Sve će biti u redu dok god je tvoj način ishrane uravnotežen i hranljiv. Pronađi pravi energetski balans između hrane koju jedeš i životnog stila kojim živiš.

Više na linku: Nestle Fitness

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama