Crumb.s – Spoj umetnosti i slatkiša

1815
views
crumb.s
crumb.s

Mladi Nišlija, Saša Aleksić, oslikava prava remek dela na desertima koje sam pravi. Njegovi crteži su toliko dobri, da možete da ih pojedete

Ljubav prema umetnosti je pronašla svoj put i do slatkiša. Mladi Saša Aleksić se zainteresovao za poslastičarstvo i posle završene srednje umetničke škole krenuo da pravi svoja umetnička jestiva remek dela. Njegova posvećenost i pažnja kojom oslikava motive najpoznatijih umetnika na keksićima i tortama, svima nama daje mogućnost da postanemo “kolekcionari” , da se divimo i uživamo u detaljima i ljubavi koju posvećuje svom radu. Želimo mu da što pre ostvari svoj san, i da uskoro dobijemo priliku da ga posetimo u njegovoj poslastičarnici.

HPP: Kako je sve počelo?
Od najranijeg detinjstva sam voleo da crtam i eksperimentišem sa raznim materijalima i tehnikama. Za vreme pohađanja srednje umetničke škole u Nišu počeo sam da se interesujem za poslastičarstvo i 2012. godine otvaram facebook stranicu www.facebook.com/tso.crumb.s gde postavljam fotografije svojih radova – poslastica. Ove godine sam diplomirao na Fakultetu umetnosti u Nišu, smer grafički dizajn. Od skora, tačnije od prošle godine, posećujem razne tortijade i sajmove hrane i pića u našoj zemlji kao i u inostranstvu, na kojima sam osvajao brojne nagrade i priznanja. Meni posebno draga nagrada je sa sajma hrane i pića u Beogradu gde sam osvojio prvo mesto za mafine koji su bili oslikani motivima sa Van Gogovih dela. Ova nagrada mi je veoma draga iz razloga što mi je upravo ona dala podstrek za daljim istraživanjem u pogledu spajanja umetnosti i slatkiša.

Van Gogh
Van Gogh

HPP: Kada ste počeli sa oslikavanjem deserata?
Prvi deserti koje sam oslikao su upravo mafini i tortica za sajam hrane i pića u Beogradu, bili su oslikani motivima sa najpoznatijih slika čuvenog postimpresioniste Van Goga. Pre toga sam radio deserte drugim tehnikama ukrašavanja i dekorisanja.

HPP:Kako je došlo do toga da na taj način koristite svoje veštine i znanja?
Nakon dobijenog poziva za učestvovanje na sajmu dugo sam razmišljao šta bih mogao da odradim za to takmičenje. Imao sam dosta ideja ali sam se odlučio za nešto što je novo i što do sada nije viđeno kod nas, nešto gde bih mogao da spojim stečena znanja iz oblasti umetnosti sa poslastičarstvom i tako sam odlučio da se oprobam u oslikavanju deserata.

Macaroons emoji
Macaroons emoji

HPP: Gde pronalazite inspiraciju?
Inspiraciju pronalazim u delima velikih svetskih slikara. Posebno me inspiriše dadaizam kao pravac i dela apstraktnih slikara. Kada oslikavam deserte za neko takmičenje trudim se da predstavim neke od najpoznatijih umetnika koje svako može da prepozna, a u slobodno vreme i kada imam inspiraciju obično oslikavam dela umetnika koji su meni primamljivi i u čijim delima volim da uživam. Neki od njih su: Marsel Dišan, Mark Rotko, Kazimir Maljevič, Frida Kalo…

Piet Mondrian
Piet Mondrian

HPP: Koliko traje proces izrade?
Ako je u pitanju torta, proces izrade (pečenje patišpanja, filovanje, oblaganje torte fondanom i na kraju oslikavanje) može da potraje i nedelju dana, a sam proces oslikavanja traje dva do tri dana. A ako su u pitanju neki manji deserti, kolačići ili mafini, proces izrade ne traje dugo, svega nekoliko sati.

Paul Klee
Paul Klee
Paul Klee
Paul Klee

HPP: Koje materijale koristite za oslikavanje?
Svi materijali koje koristim za oslikavanje su jestivi. U pitanju su jestive prehrambene boje, u prahu, tečne ili gel boje. Ako koristim boje u prahu, boju pripremam tako što u nju dodajem alkohol dok ne dobijem željenu gustinu boje i onda četkicama raznih debljina oslikavam deserte. Za dobijanje željene gustine i nijanse boje koristim alkohol jer alkohol brzo isparava na vazduhu i boja se brže suši za razliku od boje pripremljene vodom. Moji deserti su apsolutno primereni i za dečju konzumaciju jer na njima ne ostaje ni traga od alkohola baš zbog njegove osobine da isparava na vazduhu, zbog toga ja ovakve deserte pripremam dan ranije da bih bio 100% siguran da je alkohol ispario.

Frida Kahlo
Frida Kahlo

HPP: Gde mogu da se poruče vaši radovi?
Moje radove možete da vidite na mojoj facebook stranici www.facebook.com/tso.crumb.s

HPP: Da li i pravite kolače ili sarađujete sa nekim proizvođačima?
Sve deserte koje pravim, pravim ih od nule, i za njih koristim sveže, kvalitetne namirnice. Sarađivao sam sa kompanijama Olitalia, Dis i Banini, za koje sam osmislio neke deserte u kojima bi se našao po neki sastojak iz njihovog asortimana.

Etno motivi
Etno motivi

HPP: Koje recepture koristite?
Recepte koje koristim za izradu deserata nalazim u raznim kuvarima ili na internetu, neke od njih izmenim da bih dobio bolji ukus, a neke recepte osmislim sam. Volim da eksperimentišem sa ukusima i do sada sam uspešno uobličio recepte za deserte sa kečapom, majonezom, paradajzom, krastavcem, graškom, krompirom, spanaćem i raznim drugim povrćem i namirnicama koje se obično ne koriste za izradu slatkiša.

Alisa u zemlji čuda
Alisa u zemlji čuda
Torta mozak
Torta mozak

HPP: Koji su Vaši planovi za dalje razvijanja posla?
Što se planova tiče, voleo bih da jednog dana imam svoju kafe poslastičarnicu u kojoj bi svi zainteresovani mogli da dođu i probaju moje neobične i nesvakidašnje deserte i naravno da uživaju u njima.

HPP: Šta je najlepši, a šta najteži deo oslikavanja?
Najtežeg dela po meni nema. Svako naredno oslikavanje deserta, bilo da je tortica, kapkejk ili kolačić, meni je uživanje i opuštanje, jer kada radite nešto što vas čini srećnim to više i nije rad nego prosto uživanje, a kada vidite svoje delo u nekom časopisu ili na tv-u onda ste zaista srećni, to je onaj najlepši deo ovog „posla“. Meni je bilo jako drago kada se moja tortica, sa motivima italijanskog slikara Amedea Modiljanija, našla u prvom broju magazina Spektakularne torte, u delu korak po korak, gde se kroz petnaestak fotografija objašnjava postupak izrade jedne moje tortice.

Gustav Klimt
Gustav Klimt

HPP:  Kakve su reakcije kupaca, koje motive vam najviše traže?
Dobijam dosta pohvala za svoje radove. Ljudi se oduševljavaju, a neki čak ne mogu ni da poveruju da je sve ručno oslikano. Za sada je najtraženiji Gustav Klimt, slikar bečke secesije, tačnije njegova najpoznatija slika, Poljubac.