Slatki krompir – batata

173
views
Slatki krompir
Slatki krompir

Slatki krompir takođe poznat kao batata ili batata doce u nekim regionima je korenasto povrće koje je poreklom iz Centralne i Južne Amerike, a uzgaja se hiljadama godina.

Istorijski gledano, slatki krompir odnosno batata je bio jedna od osnovnih namirnica u mnogim kulturama širom sveta i bio je primarni izvor ishrane za starosedeoce u Americi. Batata krompir je popularan i u Polineziji, gde su ga doneli rani istraživači i gde je postao osnovni deo ishrane.

Što se tiče nutritivne vrednosti, slatki krompir je odličan izvor vitamina A i C, kalijuma i vlakana. Takođe ima malo masti i kalorija, što ga čini zdravim dodatkom uravnoteženoj ishrani.

Kada je u pitanju kuvanje sa slatkim krompirom, postoji mnogo različitih načina da ovaj krompir uključite u recepte. Neke popularne opcije uključuju pečenje ili prženje, upotrebu u supama ili čorbama, ili čak pravljenje pomfrita od slatkog krompira. Takođe se može koristiti kao zamena za tradicionalni krompir u mnogim jelima.

Slatki krompir
Slatki krompir

Poslednjih godina, slatki krompir je takođe postao popularan sastojak zdravih recepata, kao što su “zdrave činije” i veganski hamburgeri.

Takođe, popularan je sastojak i slatkih jela kao što su:

  • Pita od slatkog krompira: Ovo je klasičan desert koji je sličan piti od bundeve, ali se pravi od slatkog krompira. Slatki krompir se peče i zgnječi, zatim kombinuje sa šećerom, jajima i začinima da bi se napravio fil poput kreme. Fil se sipa u koru za pitu i peče dok se ne stegne.
  • Cheesecake od slatkog krompira: Ovo je preokret u tradicionalnoj torti od sira, sa pireom od slatkog krompira koji se dodaje u fil. Slatki krompir dodaje suptilnu slatkoću i glatku teksturu kolaču od sira.
  • Brauni od slatkog krompira: Pire od slatkog krompira može se koristiti kao zdrava zamena za puter ili ulje u receptima za kolače. Pire dodaje vlagu i slatkoću kolačićima, a istovremeno dodaje i neku hranljivu vrednost.

Sve u svemu, slatki krompir je svestran i hranljiv sastojak koji se može koristiti u različitim receptima.