Uz hranu počinje priča
SavetiSmanjenje plastike

Smanjenje plastike

Oko 90% plastike koju svakodnevno koristimo, iskoristimo samo jednom – a zatim bacimo, zato je važno da promenom navika utičemo na smanjenje plastike: plastične kese, pakovanje, pribor za jelo, slamke, pakovanja za poneti, itd….

Plastika je danas postala veliki problem za okruženje, jer je nekada potrebno i preko 1000 godina za njenu razgradnju. Ogromne količine plastike završe u svetskim vodama, a čak 80 odsto ovog otpada potiče sa kopna.

Početak
Prva sintetička plastika – bakelit – proizvedena je 1907. godine i to označava početak globalne industrije plastike. Međutim, brzi rast globalne proizvodnje plastike nije započeo sve do 1950-ih. Tokom narednih 65 godina, godišnja proizvodnja plastike povećala se skoro 200 puta na 381 milion tona u 2015. godini. Kako bi bolje razumeli ovaj broj, to je otprilike jednako masi dve trećine svetske populacije (5 000 000 000 ljudi).

Koji sektori koriste najviše plastike?
Ambalaža u prehrani je dominantna sektorska upotreba plastike koja je na globalnom nivou činila 42% (146 miliona tona) u 2016. godini. Smanjenje ambalaže tamo gde nije potrebna je od velike koristi, međutim, važno je znati i da bi izbacivanje plastične ambalaže u potpunosti imalo ozbiljne implikacije po bezbednost hrane i moglo bi da dovede do povećanog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Plastična ambalaža u prehrani ima znatno niži životni vek proizvoda od ostalih proizvoda za koje se koristi plastika (kao što su građevinarstvo ili tekstil), i ova plastika čini skoro polovinu globalnog plastičnog otpada.

Plastična ambalaža
Plastična ambalaža

Veliki deo plastike koju recikliramo možemo da recikliramo samo jednom ili dvaput. Ona će i kao reciklirana na kraju završiti na deponiji. To znači da dok je reciklaža dobra opcija za smanjenje otpada, ona i dalje ne sprečava da plastika ne završi u našem okruženju. Recikliranje samo odlaže – a ne sprečava – odlaganje na deponiju ili spaljivanje.

Zato je važno da preispitamo naše navike u korišćenju plastike za jednokratnu upotebu i da zaštitimo naše okruženje tako što ćemo smanjiti korišćenje plastike tamo gde je moguće.

 • Za razgradnju jedne plastične flaše je potrebno oko 450 godina
 • Svake godine se baci 20 milijardi plastičnih boca.
Plastične flaše
Plastične flaše

Smanjite upotebu plastike
Smanjite sopstveni plastični otpad.

 • Umesto da kupujete vodu u plastičnim bocama, investirajte u filter za vodu i flaše za višekratnu upotrebu. Bonus: dugoročno je jeftinije.
 • Koristite vrećice za višekratnu upotrebu pri kupovini namirnica u rinfuzu (pasulj, orašasti plodovi..). Kupite ili napravite svoju vrećicu za višekratnu upotrebu, samo je potrebno da ih perete posle upotrebe. Ili koristite plastične vrećice za zatvaračem koje takođe možete da operete i više puta da upotrebite.
 • kada je to moguće, izaberite proizvod zapakovan u ambalaži koja je bolja za okruženje (karton ili papir)
 • Napravite sok od svežeg soka kod kuće i ponesite sa sobom ili jedite voće, umesto da kupujete sok u plastičnim bocama. To je zdravije za vas i bolje za okolinu.

Upotrebite više puta
Izbegavajte plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu.

 • Plastične posude možete koristiti za skladištenje hrane u frižideru, ili ih ponesite svaki put kada idete na pijacu za dopunu (često se plastične posude koriste za maline, kupine, jagode…)
Rinfuz
Rinfuz

Odbijajte nepotrebnu plastiku
Pri kupovini nemojte uzimati plastiku, svojim postupcima ćete motivisati prodavce da promene način upotrebe plastike.

 • ponesite sopstvenu šolju za kafu/čaj za ponovnu upotrebu
 • tražite piće bez slamki (ako vam je slamka potrebna, nabavite slamku za višekratnu upotrebu)
 • Ponesite sa sobom posudu za višekratnu upotrebu kada kupujete hranu za poneti
 • Izbegavajte male porcije koje se pakuju u plastiku (voćna salata, puding, ovsena kaša…).
Kafa
Kafa

Pokupite
Pokupite smeće u vašem komšiluku i prilikom posete parkovima i plažama.

Reciklirajte
Reciklirajte plastiku koju više ne koristite, kao i ostale materijale koji mogu da se recikliraju (aluminijum, staklo itd.)

Iako možemo uticati na smanjenje otpada kroz sopstvene navike, velike korporacije svakako ostavljaju mnogo veći trag. Ako smatrate da kompanija može biti odgovornija u načinu na koji pakuje proizvode, potrudite se da im to i saopštite. Napišite pismo, pošaljite poruku na društvenim mrežama, ili izaberite proizvod onog proizvođača koji je odgovorniji.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama