Uz hranu počinje priča
SavetiTopla čokolada - savršeni napitak za zimske dane

Topla čokolada – savršeni napitak za zimske dane

Topla čokolada je jedno od omiljenih pića u mnogim zemljama. Različiti ukusi se slažu odlično sa čokoladom od blagih do ljutih, a opčinjenost kombinacijom čokolade sa čilijem i vanilom i dalje traje.

Topla čokolada znatno varira u ukusu i masti u zavisnosti od načina proizvodnje i sastojaka same čokolade – postoji razlika ukoliko se piće pravi od čokoladne table, kakao praha ili instant kakaa.

Originalne varijante se i danas pripremaju po uzoru na Maje i Asteke, stanovnike domovine čokoladnog napitka:

  • u Meksiku se cela pečena zrna kakaoa melju na kamenu dok se ne dobije pelat. Dalje se  masa muti sa vodom dok se ne napravi pena i dodatno začinjava cimetom i bademima. Ovaj napitak se služi najčešće uz meksičku tortu (Pan Dulce).
  • Na Jamajci “čokoladni čaj” se priprema od čokoladnih kugli od pečenog zrna kakaoa i vode.
Evropska topla čokolada
Evropska topla čokolada

Ukusi ove vrste su donekle nepoznati Evropljanima. U Evropi su razvijene drugačije vrste tople čokolade, koja su u Evropu doneli Španci u 17. veku, kada je postala skupo moderno piće za plemstvo. Topla čokolada je od tada doživela mnoge kreativne promene, engleski običaj pripreme čokolade je po prvi put vodu zamenio sa mlekom.

  • U Španiji su ljuti začini zamenjeni sa blažim začinima poput cimeta i vanile.
  • U Italiji su eksperimentisali sa korom limuna i cvetom jasmina.
  • U Americi topla čokolada je veoma slatko piće i najčešće se pravi od instant praha sa vodom ili mlekom i ukrašava se šlagom i marshmallovs – penastim slatkišom.
Američka topla čokolada
Američka topla čokolada

Kako bi čokoladu učinili posebno bogatom i gustom, u mnogim zemljama se dodaju različitii sastojci:

  • u austrijsku čokoladu napravljenu na bečki način dodaje se žumance
  • italijanska ciocolatto caldo je napravljena sa velikom količinom obične čokolade i ekstra dodatkom kakaoa
  • u španskoj čokoladi caliente koristi se skrob kako bi se povećala gustina.

Alkohol i čokolada
Topla čokolada dobija dodatni podsticaj ako je začinjena alkoholom. Jedan od najpopularnijih dodataka tople čokolade je rum, ali dodaju se i rakija, viski, votka, amareto, anis ili liker od kafe.

Savet:
Pravilo za sva čokoladna pića je uvek: samo zagrejati čokoladu, i skloniti je sa ringle pre nego što počne da ključa, jer se u suprotnom kakao ukus gubi.

Recept za toplu čokoladu

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama