Uz hranu počinje priča
SavetiVišnje i trešnje - 5 saveta za upotrebu

Višnje i trešnje – 5 saveta za upotrebu

Višnje i trešnje su u sezoni, a broj sorti koje postoje se procenjuje na oko 500. U pitanju je klasično letnje voće koje se koristi za deserte, slana jela, džemove i sokove.

Trešnje sadrže vrlo malo kiseline, pa u kuvanju ne menjaju mnogo ukus. Najčešće se koriste u slatkim jelima: voćnim salatama, tartovima, kolačima, sufleima i klasičnom francuskom kolaču “clafoutis”.

Višnje su često tamnije od trešanja i sadrže znatno više voćne kiseline pa su i pogodnije za kuvanje. Koriste se najčešće u džemovima i kompotima, ali i u slanim jelima kao što su divljač i pačetina.

Višnje
Višnje

Trešnje i višnje su članovi porodice ruža. Kada se uberu, ne nastavljaju da sazrevaju, shodno tome, samo zrelo voće se bere i prodaje.

5 saveta i trikova za pravilnu upotrebu

  • Konzumiraju se što svežije moguće – idealno u roku od dva do tri dana posle kupovine.
  • Ako se ne koriste odmah, najbolje je da ih čuvate sa peteljkama, raspoređene na poslužavniku u frižideru.
  • Trešnje su pogodne za zamrzavanje – ali u tom slučaju odstranite peteljku, a ostavite koštice.
  • Prvi korak u pripremi je uvek pranje, jer, ako se trešnje peru posle uklanjanja koštice i peteljke, gube svoj dragoceni sok.
  • Da bi se olakšalo uklanjanje koštice, dovoljno je staviti trešnje/višnje u zamrzivač pre čišćenja. Ovo čini meso čvršćim a tada se koštica lakše uklanja.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama