Zimski vitamini – povrće

1423
views
Grašak
Grašak

Sa visokim sadržajem vitamina i minerala, a malo kalorija, brokoli, grašak, boranija i kupus su idealni za zimsko raspoloženje. Hrskavo i sveže povrće, dodaće ukus i boju svakom jelu.

Brokoli, bliski rođak karfiola, bio je nezamenljiv u kuhinji starih Grka i Rimljana. Brokoli se lako vari, a cvetovima i stabljikama je dovoljno deset minuta da se obare. Ukus brokolija može da se dodatno istakne puterom, sokom od limuna i belim vinom. Brokoli je izvor vitamina C, karotina, kalcijuma i sekundarnih biljnih proizvoda. Brokoli se slaže dobro sa muskatnim oraščićem, belim lukom, prženim pinjolima i bademima.

Brokoli
Brokoli

Crveni kupus ima primamljivu slatkoću. Čvrsti listovi su savršeni za hrskave salate i za kuvanje na pari. Što se duže kupus kuva, ukus postaje intenzivniji. Malo sirćeta ili limunovog soka pomaže da kupus zadrži boju tokom kuvanja. Crveni kupus je dobar izvor vitamina B i C. Kupus ide jako dobro sa voćem kao što su jabuke ili kruške i slaže se sa začinima kao što su cimet i karanfilić.

Crveni kupus
Crveni kupus

Sladak grašak je vrsta graška koja sadrži visok nivo šećera. Zato što se rano bere, za razliku od ostalih vrsti, može da se jede ceo, zajedno sa mahunom. Luj XIV je uživao u slatkom grašku, koji može da se jede sirov i lagano kuvan. Sladak grašak ima izuzetno visok nivo protein i snižava nivo holestelora. Grašak se odlično slaže sa lososom i sa testeninom.

Grašak
Grašak

Boranija se jede sa mahunom, ali nikada sirova. Boranija mora biti kuvana barem deset minuta kako bi se eliminisao toksični protein (phasin). Može da se dodaje u salate, glavna jela, kombinuje sa slaninicom i prži. Tokom kuvanja se dodaje kašičica bikarbonat sode ili praška za pecivo, kako bi zadržala sveže zelenu boju. Boranija je posebno dobar izvor kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Boranija se slaže sa slaninom i lukom, a puter posle kuvanja dodatno ističe njenu aromu.

Boranija
Boranija

Priprema

Kako bi zeleno povrće zadržalo svoju intenzivno boju prilikom kuvanja, dodaje se prstohvat sode bikarbone u ključalu vodu za neutralizaciju kiseline u povrću. Koristite malo vode i povrće kuvajte kratko.

  1. Blanširanje je pogodan način pripreme za sve vrste povrća kojem je potrebno kratko kuvanje, kao što je sladak grašak. Povrće se kratko stavlja u ključalu vodu, a zatim odmah u ledeno hladno vodu. Blanširano povrće je lako za varenje.
  2. Kupus zadržava jaku aromu i kada se prvo proprži. Kupus se posle toga kuva u pokrivenom loncu.
  3. Kuvanje na pari je posebno nežan način pripreme povrća, jer povrće ne dolaze u kontakt sa vodom već se kuva na vreloj pari. Na taj način se hranljive materije i sveža boja zadržavaju.

Pravilno skladištenje

Sveže povrće bi trebalo da se konzumira u roku od nekoliko dana. Do pripreme, povrće se čuva na hladnom i suvom mestu gde je vazduh dovoljno vlažan. Ako se čuva na previše toplom mestu, povrće može izgubiti čak 70 odsto vitamina za manje od dva dana. Kako bi zadržalo svoje hranljive materije, povrće može da se zamrzne dok je sveže.