Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiAzijska nova godina - godina Zmaja

Azijska nova godina – godina Zmaja

Azijska Nova godina ili prolećni festival počinje 10. februara 2024. Ove godine počinje godina Zmaja.

Azijska Nova godina, poznata i kao Prolećni festival ili Lunarna Nova godina, obeležava se širom azijskog kontinenta i ima bogatu tradiciju običaja i specifične kulinarske rituale. Ovaj praznik, koji se slavi prema lunarnom kalendaru, obuhvata različite kulture, uključujući kinesku, korejsku, vietnamsku, tajlandsku i mnoge druge.

Crvena boja je najvažnija za proslavu
Crvena boja je najvažnija za proslavu

Za 2024., Nova godina pada 10. februara 2024., čime počinje Godina Zmaja — tačnije drvenog Zmaja. Kineski horoskopski znak Zmaja predstavlja moć, uspeh, čast i sreću među Kinezima.

KADA JE GODINA ZMAJA?
Kineski zodijak je ciklus od 12 godina koji se ponavlja, tako da je poslednji put godina Zmaja bila 2012. Tada je bila godina Vodenog Zmaja a 2024. će biti godina drvenog zmaja.

Možda znate da se kineski zodijak sastoji od dvanaest životinjskih znakova, ali svake godine uključuje i jedan od 5 elemenata, metal, vodu, drvo, vatru i zemlju.

Novogodišnja večera
Novogodišnja večera počinje u petak, 9. februara 2024.  a priprema se simbolična hrana, koja predstavlja želje za zdravlje i dugovečnost, blagostanje , porodično zajedništvo, sreća/slatkoća/smeh i napredak. U Kini je to proslava koja traje više od dve nedelje, počevši od Nove godine, a završava se Festivalom lampiona. Najtradicionalnija hrana Festivala lampiona zove se iuan kiao, takođe poznat kao tangiuan, a to je kuglica od pirinča koja se obično puni slatkim pasuljem, kikirikijem ili pastom od susama.

Neki od najznačajnijih običaja i recepta vezanih za hranu tokom proslave azijske Nove godine su:

Tradicionalna jela:

  • Kineska Nova godina: Dinstane jela, dumplings (jiaozi) i nian gao (kolač od lepljivog pirinča) često su neizostavni deo proslave. Jela koja se pripremaju imaju simboličko značenje, kao što su dugovečnost, sreća i bogatstvo.
Kineske knedle
Kineske knedle
  • Korejska Nova godina (Seollal): Tteokguk, supa od tankih kolača od pirinča, često je tradicionalno jelo koje se služi tokom proslave. Pored toga, jela poput japchaea (prženo povrće sa staklenim rezancima) i bulgogija (marinirano meso) često se pripremaju.
prženo povrće sa staklenim rezancima
prženo povrće sa staklenim rezancima
  • Vijetnamska Nova godina (Tet): Pho, tradicionalna supa sa rezancima, i banh chung, kolač od lepljivog pirinča sa mungo pasuljem, obavezni su delovi tet proslave. Takođe, različite vrste voća simbolizuju sreću i bogatstvo.
Pho
Pho

Crvena boja i vatrometi:

  • Crvena boja ima posebno značenje tokom azijske Nove godine. Smatra se bojom sreće i blagostanja. Ljudi oblače crvenu odeću, ukrašavaju domove crvenim ukrasima i koriste crvene omote za poklone. Vatrometi su takođe neizostavan deo proslava, a veruje se da proteruju zle duhove.
Kineska nova godina
Kineska nova godina – godina zeca

Darivanje

  • Tokom proslave azijske Nove godine, porodice i prijatelji posećuju jedni druge. Tradicionalno, stariji članovi porodice daju crvene koverte, poznate kao angpau ili hongbao, mladima. Koverte često sadrže novac i simbolizuju sreću i prosperitet.

Plesovi

  • U mnogim azijskim zajednicama, plesovi i tradicionalne izvedbe igraju ključnu ulogu u proslavi. Lavlji ples, zmajevi i tradicionalni plesovi često se izvode na javnim mestima, uz muziku i vatromete.

Proslava azijske Nove godine donosi zajedništvo, radost i tradicionalne rituale koji se prenose s kolena na koleno. Kroz specifične recepte, običaje i simbole, ova proslava čuva kulturnu baštinu i čini je posebnom za mnoge zajednice širom sveta.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama