Berliner – nemačke krofne

4318
views
berliner
berliner

Berliner (Pfannkuchen) je tradicionalna nemačka krofna koja je napravljena od slatkog testa pržena u masti ili ulju sa različitim punjenjem, posuta šećerom.

Klasična krofna napravljena u Berlinu se sastoji od dva dela testa, slepljena i pržena u masti, pri čemu se dobija karakteristični okrugli oblik. Danas se se testo prži u jednom komadu, a punjenje se naknadno ubrizgava poslastičarskim špricem. Testo se pravi od kvasca, brašna, putera, jaja, mleka i šećera. Punjenje je najčešće džem (maline, šljive, kajsije) ili vanila krem (Bavarski). Posute su šećerom u prahu, kristal šećerom ili prelivom. Krofne se jedu sveže.

U Berlinu tvrde da su izmislili ovo prženo pecivo. Iako pečena peciva datiraju još iz rimskog doba, postoji duga tradicija pripreme krofni u Berlinu. Već u 15. veku , pekari su prodavali krofne u kolicima po celom gradu –  tada Berliner krofna još nije bila punjena. U 16. i 17. veku, broj stanovnika u Berlinu je porastao vrlo brzo, a pekarska industrija je procvetala, pa da bi se zadovoljila potražnja, pekari su počeli da prže pecivo u tiganju iznad otvorenog plamena. Zbog tog metoda pripreme su krofne dobile ime “Berliner Pfannkuchen” (berlinski kolač u tiganju).

Nekada su se Berliner krofne tradicionalno jele u novogodišnjoj noći i tokom karnevala. Postojii nemačka šala u kojoj bi se uz slatke krofne podmetnula i krofna punjena senfom. Naziv za krofne se razlikuje od oblasti do oblasti. Krofne sa imenom Berliner su poznate u severnoj i zapadnoj Nemačkoj, kao i u Švajcarskoj, a u samom Berlinu i delovima istočne Nemačke su poznate kao Pfannkuchen.

 Recept za Berliner krofne