Pečurke – bukovača

16295
views
Bukovača
Bukovača

Bukovača je aromatična pečurka sa  čvrstim mesom koja se često koristi kao alternativa vrganju na kojeg najviše podseća čvrstinom i ukusom.

Bukovača ima orašast, pikantan ukus s primesama začinskog bilja.Može se koristiti u salatama, kuvana, dinstana, pržena ili grilovana. Često se koristi kao zamena za meso u vegetarijanskim jelima jer, kako god da se priprema, ostaje čvrsta. Kraljevsku bukovaču lako prepoznajemo zbog osobenog izgleda: na beloj dršci dugačkoj 10 cm širi se smeđ˜i šešir prečnika 3-12 cm ispod kojeg se nalaze svetlo sme˜đe rese. Najbolje uspevaju u hladnoj sredini s temperaturom od 14-15 °C i s dovoljno vlage.

Čuvanje i čišćenje
Kraljevska bukovača je podjednako osetljiva kao i sve druge pečurke. Što je svežija, njena aroma je intenzivnija. Kvalitet pečurke se lako prepoznaje: ako je lepa, sočna, mesnata i bez promena u boji, onda je dobrog kvaliteta. Bukovača se može čuvati do deset dana u odgovarajućim uslovima. Nežno je uvijte u vlažnu krpu koja joj neće dozvoliti da se osuši. Pre pripreme, očistite pečurke suvom krpom ili četkom. Pranje ne samo da nije potrebno, ono kvari njen ukus, jer će voda skinuti i njene aromatične sastojke. Ako su krajevi stabljike suvi, jednostavno ih odsecite.

  • Pecurke ce omekšati i ugnjecaviti se u sredini koja je previše topla i vlažna.
  • Izbegavajte sunčevu svetlost, jer će se pečurke isušiti i potamneti.
  • Nikada ne solite pecurke pre kuvanja. So ce izvući vodu iz njih i one će postati tvrde i bezukusne.
  • Nemojte ih držati na promaji, jer ce im se pojaviti pege i isušiće se.
  • Nemojte čistiti pečurke u vodi, one upijaju vodu kao sunđ˜er tako da im se ublaži ukus. Bolje je pečurke očistiti suvom krpom i četkom.

Prednost bukovače je što se cela pečurka, i stabljika i šešir, koristi u raznovrsnim receptima. Divne, krupne kriške mogu se koristiti u salatama i kao prilog.. Sitno seckane, koriste se kao punjenje za gusku ili patku. Koriste se i u gulašu, rižotu ili supi, ili kao osnovau za prženo povrće, testeninu ili omlet.