Beyond Burger – mnogo više od običnog burgera

1001
views
Biljni burger
Biljni burger

Beyond Burger je biljni burger koji je  napravljen od proteina graška.

Beyond Burger – burger na bazi biljka, tačnije izgrađen od proteina graška. Izolat proteina graška, od koga je ovaj burger napravljen, nudi visokokvalitetnu, visokoproteinsku opciju za sve one koji žele da jedu zdravije, ili koji brinu o životnoj sredini i zaštiti životinja.

Jedna od najznačajnijih prednosti stvaranja proizvoda na bazi bilja, koji imaju iste ili više nutritivne odlike kao i meso, jeste i činjenica da se pri njegovoj proizvodnji koristi značajno manji procenat prirodnih resursa. Zabeleženo je čak:

 • 99 posto manje potrošene vode
 • 93 posto manje obradive zemlje
 • emitovano je 90 procenata manje štetnih gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte
 • sveukupno se troši 46 odsto manje energije – što ceo proces čini bitno efikasnijim i održivijim u odnosu na proizvodnju mesa od životinja.
Biljni Beyond burger
Biljni Beyond burger

Da bismo razumeli šta zapravo znači stvoriti meso iz biljaka, treba da znamo da meso, kao namirnicu, definišu četiri osnovna hranljiva bloka:

 1. proteini
 2. masti
 3. minerali u tragovima
 4. voda

Ovi gradivni blokovi postoje i u biljnom svetu, zbog čega je kompanija koja proizvodi burger došla na ideju da upravo njih iskoristi za izgradnju mesa na biljnoj osnovi – bez žrtvovanja ukusa i teksture. Ono što čini značajnu razliku jeste da je mnogo zdraviji od tradicionalnog burgera, zato što u svom sastavu ne sadrži holesterol i zasićene masti, kao ni gluten, ni soju. Beyond burger idealna je opcija za vegane, vegeterijance, one sa netolerancijom na mlečne proizvode, ali i sve koji traže visokokvalitetan proteinski obrok. Naravno, ovaj inovativni burger, kao predstavnik omiljene brze hrane, čini siguran izbor za sve ljubitelje dobrog zalogaja ili ugostitelje koji žele da kvalitetnim i ukusnim proizvodima obogate svoje menije i ispune potrebe i želje svih gostiju.

Ovaj jedinstveni biljni burger će biti uskoro u ponudi, ekskluzivno u METRO radnjama. A prema utiscima onih koji su ga probali, Beyond Burger je podjednako sočan i ukusan kao i tradicionalni burger od govedine, čak se i priprema na potpuno isti način.

Beyond-burger
Beyond-burger

Recept za burger, sa ementaler sirom

Beyond burger je u prodaji u zamrznutom stanju i takvog ga je potrebno čuvati u profesionalnoj ili kućnoj kuhinji.

Ako se planira njegova priprema neko vreme unapred – odmrznuti ga postepeno u frižideru na +4 do +6 stepeni oko 12h . Tako odmrznut burger peći na zagrejanom teflonu ili u tiganju na zagrejanoj masnoći nekoliko minuta, da sa obe strane dobije lepu rumenu boju.

U slučaju da je priprema burgera opcija za iznenadne goste i da je neophodno pripremiti ga zamrznutog – način je sledeći: zamrznut Beyond burger opeći kratko na teflonu ili  u tiganju, na zagrejanoj masnoći, a zatim ga dovršiti 5 min u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni.

Potrebne namirnice:

 • Beyond burger
 • Burger pecivo
 • sendvič sos
 • ementaler listići
 • zelena salata
 • kiseli krastvac

Priprema:

 1. Burger ispržiti.
 2. Pecivo premazati sendvič sosom i na njega složiti burger i ementaler.
 3. Garnirati kiselim krastavcem i zelenom salatom.
 4. Uz burger servirati krompiriće