Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiBeyond Burger – mnogo više od običnog burgera

Beyond Burger – mnogo više od običnog burgera

Beyond Burger je biljni proizvod koji je  napravljen od proteina graška.

Beyond Burger – burger na bazi biljka, tačnije izgrađen od proteina graška. Izolat proteina graška, od koga je ovaj proizvod napravljen, nudi visokokvalitetnu, visokoproteinsku opciju za sve one koji žele da jedu zdravije, ili koji brinu o životnoj sredini i zaštiti životinja.

Jedna od najznačajnijih prednosti stvaranja proizvoda na bazi bilja, koji imaju iste ili više nutritivne odlike kao i meso, jeste i činjenica da se pri njegovoj proizvodnji koristi značajno manji procenat prirodnih resursa. Zabeleženo je čak:

 • 99 posto manje potrošene vode
 • 93 posto manje obradive zemlje
 • emitovano je 90 procenata manje štetnih gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte
 • sveukupno se troši 46 odsto manje energije – što ceo proces čini bitno efikasnijim i održivijim u odnosu na proizvodnju mesa od životinja.
Biljni Beyond burger
Biljni Beyond burger

Da bismo razumeli šta zapravo znači stvoriti meso iz biljaka, treba da znamo da meso, kao namirnicu, definišu četiri osnovna hranljiva bloka:

 1. proteini
 2. masti
 3. minerali u tragovima
 4. voda

Ovi gradivni blokovi postoje i u biljnom svetu, zbog čega je kompanija koja proizvodi burger došla na ideju da upravo njih iskoristi za izgradnju mesa na biljnoj osnovi – bez žrtvovanja ukusa i teksture. Ono što čini značajnu razliku jeste da je mnogo zdraviji od tradicionalnog burgera, zato što u svom sastavu ne sadrži holesterol i zasićene masti, kao ni gluten, ni soju. Ovi biljni burgeri su idealna opcija za vegane, vegeterijance, one sa intolerancijom na mlečne proizvode, ali i sve koji traže visokokvalitetan proteinski obrok. Dodatno biljni burgeri su dobar izbor i za sve ljubitelje dobrog zalogaja ili ugostitelje koji žele da kvalitetnim i ukusnim proizvodima obogate svoje menije i ispune potrebe i želje svih gostiju.

Biljni burgeri su u ponudi, ekskluzivno u METRO radnjama. A prema utiscima onih koji su ga probali, Beyond Burger je podjednako sočan i ukusan kao i tradicionalni burger od govedine, čak se i priprema na potpuno isti način. Ispod fotografije je predlog pripreme.

Beyond-burger
Beyond-burger

Recept za burger, sa ementaler sirom

Biljni burgeri su u prodaji u zamrznutom stanju i tako je potrebno da se čuvaju i u profesionalnoj ili kućnoj kuhinji.

Ako se planira priprema neko vreme unapred – odmrznuti ga postepeno u frižideru na +4 do +6 stepeni oko 12h. Tako odmrznut proizvod peći na zagrejanom teflonu ili u tiganju na zagrejanoj masnoći nekoliko minuta, da sa obe strane dobije lepu rumenu boju.

U slučaju da je priprema opcija za iznenadne goste i da je neophodno pripremiti ga zamrznutog – način je sledeći: zamrznut proizvod opeći kratko na teflonu ili u tiganju, na zagrejanoj masnoći, a zatim ga dovršiti 5 min u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni.

Potrebne namirnice:

 • Beyond burger
 • Zemička
 • sendvič sos
 • ementaler listići
 • zelena salata
 • kiseli krastvac

Priprema:

 1. Ispržiti proizvod.
 2. Pecivo premazati sendvič sosom i na njega složiti burger i ementaler.
 3. Garnirati kiselim krastavcem i zelenom salatom.
 4. Uz burger servirati krompiriće

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama