Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiČokolada i orašasti plodovi

Čokolada i orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dokazano dobri za srce i krvne sudove, a pritom su i pravo uživanje kada su u kombinaciji sa čokoladom.

Čokolada: nastala pre 3,000 godina i danas očarava svojim ukusom nepca širom sveta. Plemena Maja i Asteka su verovali da je kakao drvo lekovito, dok su kakao zrna korišćena kao vrsta novca. Tokom vekova “gorka voda ” – mešavina vode, kakao praha, vanile i ljute papričice koju su pravili Asteci, postala je slatko čokoladno piće. Čokolada je svoj uspon doživela u 19. veku i od tada se prodaje u različitim kombinacijama: sa voćem i aromama kao što su čili i đumbir. Čokolada se često koristi i kao sos za meso živine ili divljači. Ipak, slatki deserti od čokolade su i dalje najzastupljeni, a posebno u kombinaciji sa krckavim orašastim plodovima.

Četiri tipa čokolade

  1. Obična čokolada ima veoma visoki kakao sadržaj, 70 % ili više. Odlično se slaže sa ljutim začinima. Čokolada sa kakao sadržajem od oko 55 % je posebno popularna kao punjenje ili preliv.
  2. Mlečna čokolada ima veliki sadržaj mleka u prahu, što je čini mekom i delikatnom. Njen visok sadržaj šećera je čini slatkom.
  3. Polu slatka čokolada se kakao sadržajem od 48% je veoma čvrsta i zbog toga se ne topi lako. Idealna je za ukrašavanje torti i čokoladnih slatkiša.
  4. Bela čokolada, tehnički nije čokolada jer ne sadrži kakao. Ona mora da sadrži najmanje 20%  kakao putera pa je veoma pogodna za dekoraciju.

Orašasti plodovi su puni hranljivih materija i vitamina i idealan su partner čokoladnim desertima i tortama, ali i slanim specijalitetima.

  1. Pistaći su odličan sastojak za voćne salate i sladoled, ali i u jelima sa povrćem i kobasicama.
  2. Orasi i lešnici su pravi favoriti kada su u pitanju deserti, koriste se celi, iseckani ili mleveni. Lešnik se takođe odlično slaže sa mesom divljači, dok orah daje salatama pravu količinu hrskavosti.
  3. Kikiriki nije orašast plod, ali kao dodatak ovoj kategoriji odličan je za sosove i torte.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama