Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiDan Svetog Patrika - hrana i piće, ali više piće

Dan Svetog Patrika – hrana i piće, ali više piće

Dan Svetog Patrika je popularan irski praznik koji se obeležava svake godine 17. marta širom sveta.

Dan Svetog Patrika je kulturni i verski praznik koji je nastao u Irskoj, ali se danas slavi širom sveta, posebno u zemljama sa velikom populacijom Iraca. Praznik se obično vezuje za parade, zelenu odeću i patuljke, a hrana i piće igraju značajnu ulogu u svečanostima. Neka od tradicionalne hrane i pića koje se obično pripremaju na Dan Svetog Patrika su kuvana govedina i kupus, soda hleb, viski, tamno pivo, irska kafa…

Kuvana govedina i kupus su možda najpoznatije jelo koje se priprema na Dan Svetog Patrika. Iako se često povezuje sa Irskom, jelo zapravo potiče iz Sjedinjenih Država. Irski imigranti su početkom 20. veka zamenili tradicionalnu irsku slaninu soljenom govedinom, koja je bila dostupnija i pristupačnija u novoj zemlji. Danas su juneće meso i kupus popularno jelo na dan Svetog Patrika, a služi se uz prilog od krompira ili šargarepe.

irski soda hleb
irski soda hleb

Još jedno popularno jelo na Dan Svetog Patrika je irski soda hleb. Ovaj hleb se pravi od brašna, soli, sode bikarbone i mlaćenice, a tradicionalno se služi sa puterom ili džemom. Irski soda-hleb je osnovna namirnica u mnogim irskim domaćinstvima i jednostavan je i ukusan dodatak svakoj gozbi za Dan Svetog Patrika.

Za one koji vole slatko, postoji nekoliko tradicionalnih irskih deserta koji su savršeni za Dan Svetog Patrika. Naravno, alkohol je jedan od sastojaka. Irska kafa, sastoji se od vruće kafe, irskog viskija, šećera i šlaga. Još jedan popularan desert je Bailey’s Irish Cream cheesecake, gde se kombinuju ukusi likera, viskija i sira.

Guinness
Guinness

Što se tiče pića, pivo Ginis je glavnii napitak za Dan Svetog Patrika. Tamno, penasto pivo se proizvodi u Dablinu od 1759. godine, a danas je popularno širom sveta. Na Dan Svetog Patrika, mnogi ljudi podižu čašu Ginisova u čast sveca zaštitnika Irske.

Viski je još jedno popularno piće koje se pije na Dan Svetog Patrika. Irski viski se pravi od sladnog ječma, a poznat je po svom mekanom ukusu. Neki popularni brendovi irskog viskija su Jameson, Bushmill’s i Tullamore Dew. Irski viski može da se pije čist ili sa ledom, ili kao sastojak koktela poput irske kafe ili irskog Menhetna.

Sveti Patrik je svetac zaštitnik Irske, kome se pripisuju mnoga čuda. Smatra se da je on isterao sve zmije iz Irske. U svojim propovedima je koristio detelinu s tri lista kao simbol svetog trojstva. Dan u ime sveca se proslavlja u Irskoj i širom sveta gde je prisutna irska zajednica, veliki i mali gradovi podjednako učestvuju u proslavi i to najčešće paradama, “nošenjem zelene boje”, muzikom i pesmom, irskom hranom i pićem.

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama