Dimljena riba – recept za paštetu

5199
views
Dimljena riba
Dimljena riba

Bez obzira na to da li se koristi za pripremu otmenih zalogaja, za davanje posebnog ukusa salatama i supama, dimljena riba ima izuzetan ukus i obogaćuje praznični meni. Blago dimljenje pruža sjajan miris i meso ribe čini sočnim i mekim.

Metoda dimljenja je veoma stara i koristi se kako za konzerviranje hrane, tako i za poboljšanje njenog ukusa. Može da se dimi i cela riba i filetirana, i sveža i zamrznuta. Masnije vrste ribe su posebno pogodne za dimljenje. Među najpopularnijim vrstama su losos (pogotovo divlji losos), jegulja, pastrmka, skuša i haringa. Haringama se obično ne vade iznutrice pre dimljenja. Za ribu se uglavnom koristi toplo dimljenje. To znači da se drži na dimu par sati pri temperaturi od 60°C. Tačna dužina dimljenja zavisi od vrste i veličine ribe. Moguće je međutim i hladno dimljenje. Tada se riba prvo dobro usoli (ili na suvo ili u salamuri) i onda se nekoliko dana dimi na hladnom dimu od nekih 20°C. Ukus dima je dominantan kod toplo dimljene ribe, dok hladno dimljena riba zadržava svoj ukus i ima veoma blagu notu dima. Kod obe metode na miris i boju ribe utiče vrsta drveta koja se koristi za dimljenje. Uglavnom se
koristi bukva. Grančice se često začine, kako bi se obogatio miris dima, a koriste se različiti začini, na primer bobice kleke.

Ako pripremate praznični obrok, dimljena riba vam nudi raznolikost, podjednako ukusnu i dekorativnu. Ne zahteva mnogo vremena za pripremu, jer je već termički obrađena, tako da predstavlja idealnu brzu hranu. Može se služiti hladna (na sobnoj temperaturi) ili podgrejana. Ne bi trebalo da bude ledena, tako da je morate izvaditi iz hladnjaka 20-ak minuta pre služenja.

Pašteta od dimljenog lososa
Pašteta od dimljenog lososa

Recept za paštetu od dimljenog lososa

Za 6 osoba

Sastojci: 400 g dimljenog lososa, 100 g fileta dimljenog iverka, 3 supene kašike milerama, 4 listića želatina, 50 ml ribljeg fonda, 2 cl pastisa, 1 veza mirođije, 1 veza peršuna, 1 limun, so, biber

Priprema: Stavite listiće želatina u hladnu vodu da omekšaju. Isecite filet iverka u tanke trake i umočite ga u sitno iseckanu mirođiju. Sitno ispasirajte dimljeni losos s mileramom i 1 kafenom kašičicom sitno seckane mirođije. Dodajte soli i bibera po ukusu. Ocedite dobro listiće želatina i zagrejte ih s ribljim fondom i pastisom dok se ne istope. Tada sipajte u pasirani losos i dobro izmešajte. Ravnomerno rasporedite ovako dobijenu masu na streč foliju i u sredinu položite iverak. Pažljivo umotajte i zavrnite krajeve folije kao bombonu. Umotajte sve u aluminijumsku foliju. Hladite paštetu oko 5 sati. Pre serviranja sitno iseckajte peršun i koricu limuna i uvaljajte paštetu u njih.
Ovako pripremljenu rolnicu iseckajte na režnjeve.
Savet: Dimljenu ribu bez pegica ćete prepoznati po neoštećenoj koži, blagom sjaju i ravnomernoj boji. Meso mora biti čvrsto i sočno. Mora imati blagi miris dima, i treba biti slanog ukusa, ali ne i ribljeg.