Festivali – Povod za putovanje

1029
views
Festival oktoberfest
Festival oktoberfest

Sada kada je sezona odmora završena, do kraja godine nam možda preostaje par produženih vikenda koje možemo da odvojimo za putovanje. Festivali su jedinstven način da upoznate grad, njegovu tradiciju, kulturu, umetnost, ljude i hranu. Festivali i sajmovi su odličan povod za odabir sledeće destinacije!

1. Oktoberfest – Minhen, Nemačka
17 septembar – 3 oktobar 2016
Oktoberfest je najveći festival piva koji se svake godine održava u Minhenu, Nemačkoj. Festival traje 16 dana, od kraja septembra do prve nedelje oktobra, sa preko 6 miliona posetioca svake godine. Festival je posvećen pivu, i to isključivo lokalnom pivu. Pored piva tu je i klasična nemačka hrana – kobasice i kupus, šatori sa muzikom, i zabavni sadržaji za sve uzraste. Zvaničnici procenjuju da se u toku festivala popije više od 7 miliona litara piva.

2. Festival dizajna – London, Engleska
17 septembar – 25 septembar, 2016
Ovaj veliki i inovativni festival slavi London kao prestonicu dizajna. U trajanju od devet dana u velikom broju kulturnih institucija, javnim prostorima i poslovnim zgradama, festival okuplja lokalne marketinške agencije, galerije, škole, prodavce i korporacije. U toku festivala se održava oko 300 predavanja, panela, radionica, instalacija i izložbi. Atmosfera je opuštena i otvorena, a učesnici promovišu prošlost, sadašnjost i budućnost dizajna. Radnje koje prodaju rukotvorine i hranu niču po celom gradu tokom festivala, a većina sadržaja festivala je interaktivna i poziva posetioce da učestvuju.

3. Milan Fashion Week – Milano, Italija
21 septembar – 27 septembar, 2016
Svake godine u Milanu se održava nedelja moda, na kojoj se predstavlja nova modna kolekcija za proleće/leto za sledeću godinu. U okviru nedelje mode se održava preko 40 događaja po celom gradu, koje transformišu javne prostore u modne piste.

Cannstatter volksfest
Cannstatter volksfest

4. Cannstatt Volksfest – Štutgart, Nemačka
23 septembar – 9 oktobar 2016
Ko ne stigne na Oktoberfest, može da poseti drugi najveći festival piva u Nemačkoj. Sa preko 4 miliona posetioca, Cannstatt Volksfest ima tradiciju dugu 200 godina. Posetioci uživaju u festivalskoj atmosferi koju upotpunjuju šareni šatori, buvlje pijace i luna park. Luna park u okviru Cannstatter Volksfesta je jedan od najvećih u Evropi.

5. Les Festes de La Mercè – Barselona, Španija
22 septembar -25 septembar, 2016
Festival La Merce je festival koji slavi zaštitnicu grada Barselone, „Virgin of Mercy“. Svakog dana se na ulicama grada održavaju parade, muzički vatromet, tradicionalne plesne i muzičke predstave i formiranje „ljudskih tornjeva“. Posetioci festivala upoznaju najzabavniju stranu stanovnika Barselone, pošto je ceo grad pretvoren u festival u kojem zabava traje non-stop. Besplatni koncerti, i preko 600 različitih događaja se održava na mnogobrojim ulicama, trgovima, u muzejima i parkovima. Svi događajai na ulicama su besplatni, a mnogi muzeji ne naplaćuju ulaz u toku festivala.

Casteller
Casteller

6. Concurs de Castells – Tarragona, Španija
1 oktobar – 2 oktobar, 2016
Concurs de Castells je festival „ljudskih tornjeva“ koji se svake dve godine održava u mestu Tarragona u Španiji. Na festivalu se slavi timski duh, a u kreiranju „tornjeva“ do visine i od 9 spratova, učestvoje 32 ekipe. Festival je zbog sadržaja ispunjen napetošću i uzbuđenjem, a posetiocima pored posmatranja takmičenja nudi i veliki izbor muzičkih, plesnih i uličnih performansa u duhu lokalne kulture.

7. CAFe Budapest Contemporary Arts Festival – Budimpešta, Mađarska
7 oktobar – 23 oktobar, 2016.
CAFe Budapest Contemporary Arts Festival se održava 25 put u trajanju od sedamnaest dana, i posetiocima nudi sve od klasične muzike i pozorišta, do popularne muzike, cirkuskih predstava, plesa i vizuelne umetnosti. Pored vodećih mađarskih i svetskih umetnika, na festivalu će počasni gosti biti umetnici iz Poljske.

8. Sajam knjiga – Frankfurt, Nemačka
19 oktobar – 23 oktobar 2016
Iako je u pitanju sajam, može se reći da je i Frankfurtski sajam knjiga pravi festival ideja i pisane reči. Frankfurtski sajam knjiga je najveći sajam knjiga na svetu, i po broju izlagača i po broju posetioca. Prva tri dana sajma su rezervisana za poslovne posetioce, dok su za generalnu javnost predviđena poslednja dva dana. Svake godine je prisutno oko 7,300 izlagača iz više od 100 zemalja, preko 275,000 posetioca, a na samom sajmu se organizuje preko 4,000 događaja. Gostujuća zemlja na sajmu ove godine je Holandija.

9. Kulinarska olimpijada – Erfurt, Nemačka
22 oktobar – 25 oktobar, 2016
Prva Kulinarska olimpijada je održana davne 1900. godine, a ove godine se očekuje učešće 50 zemalja. Krajem oktobra Erfurt će se pretvoriti u glavni grad kuvara, gurmana i ljubitelja gastronomije iz celog sveta. U 18 kuhinja više od 2.000 kuvara iz preko 50 zemalja pripremiće više od 7.000 svežih menija i pretvorii Erfurt halu u najveći restoran na svetu. Učesnici će koristiti oko 9.360 komada pribora za jelo, 10.000 komada porcelana i oko 12.900 salveta. Oko 20.000 jaja, 1.000 kilograma mesa, 1.200 kilograma ribe, 700 kilograma krompira i 4.600 kilograma povrća koristiće se za kreacije timova iz celog sveta.

Festival čokolade
Festival čokolade

10. BACK TO CHOCOLATE! – Pariz, Francuska
28 oktobar – 1 novembar, 2016
Festival čokolade se održava svake godine u Parizu. Preko 500 učesnika iz Francuske i celog sveta sa okuplja na prostoru od 20,000 kvadratnih metara gde se predstavljaju proizvođači čokolade, poslastičari i zemlje iz kojih dolazi kakao. Najpoznatiji šefovi i dizajneri učestuju u radionicama i konferencijama na kojim predstavljaju svoja umeća i recepte.

11. Festival svetla – Lion, Francuska
8 decembar – 11 decembar, 2016
Tokom četiri noći trajanja festivala, mnogobrojni umetnici kreiraju svetlosne predstave na zgradama, ulicama, trgovima i parkovima širom grada. Preko 70 svetlosnih instalacija stvaraju magičnu atmosferu u gradu, a milioni posetioca iz Francuske i sveta uživaju u ovom jedinstvenom događaju.