Japanska jabuka – Kaki

5541
views
Kaki - japanska jabuka
Kaki - japanska jabuka

U poslednjih par godina pojavila se nova voćka u našim životima – japanska jabuka zanimljivog imena – Kaki.

Japanska jabuka (latinski naziv: Diospyros) potiče iz Azije – Kine, Koreje i Japana. U Kini se uzgaja već 2000 godine, što ovu voćku čini jednom od najstarijih kultivisanih na svetu. Naziv kaki u Mandžuriji, Kini u prevodu znači hrana bogova, a verovanje da ovo voće ima mistične moći i dalje opstaje u nekim ruralnim naseljima. Kaki sazreva u zimskom periodu, a plodovi su krupni, mogu biti teški i do pola kilograma, divne narandžaste boje. U jesen, lišće Kaki jabuke pocrveni i otpadne, dok na drvetu ostanu samo krupni narandžasti plodovi.

Plantaža
Plantaža

Japanska jabuka je najukusnija kada je zrela – zato je najbolje odabrati plodove koji su mekani pod rukom. Ukoliko plod nije u potpunosti sazreo, možete ga ostaviti par dana na sobnoj temperaturi.  U Aziji se kaki jede kao poslastica, i koristi se u pripremi drugih slatkiša, ali i u pripremi čaja, punča i sirćeta. Može se jesti sirova, sušena i termički obrađena. Zbog svoje slasti odlična je u voćnim salatama, kolačima, pitama, kao sirup i dodatak kašama, sladoledu ili jogurtu.

Japanska jabuka - kaki
Japanska jabuka – kaki

Pored divnog slatkastog ukusa, ovo voće je bogato vitaminima C, B, E, K, kao i beta karotenom. Plod je bogat  i biljnim vlaknima, antioksidansima, proteinima, šećerom i mineralima. Ima blagotvorna dejstva i može pomoći kod lečenja opstipacije i jačanja imuniteta.

Pre konzumiranja jabuke važno je odstraniti koru, pošto se u njoj nalazi visok sadržaj tanina koji onemogućava apsorpciju vitamina i minerala kojima je plod bogat. Takođe, kaki jabuku ne bi trebalo jesti na prazan stomak jer može izazvati dijareju.